Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

To καλό, το κακό και το... χειρότερο σενάριο για το χρέος

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

To καλό, το κακό και το... χειρότερο σενάριο για το χρέος
Τρία σενάρια για το «θρίλερ» του ελληνικού χρέους φαίνεται πως βρίσκονται στον ορίζοντα της ελληνικής κυβέρνησης, μετά και την λήψη των νέων σκληρών μέτρων.

Με ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να εξηγήσεις στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία.

Μιλώντας με δραματικούς τόνους στη συνεδρίαση, που διήρκεσε περί τις πεντέμισι ώρες, αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια που συνδέονται με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.

To πρώτο σενάριο
που έπεσε στο τραπέζι και θεωρείται το καλύτερο δυνατό είναι να τηρηθούν κατά γράμμα τα νέα μέτρα και να επικυρωθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ένα σενάριο που ενδεχομένως να είναι το λιγότερο οδυνηρό και σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα» κατά 50%(όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος). Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση την ΕΚΤ.

Οπως όμως έσπευσε να διευκρινίσει, ζητώντας από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, για το δεύτερο σενάριο «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για το τρίτο και χειρότερο σενάριο. Η Βουλή να μην ψηφίσει τα μέτρα και η χώρα να χρεοκοπήσει.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε εχεμύθεια από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητεί κάτι που αποτελεί απόφαση πολλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου