Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Προσπαθεί να "μαζέψει τα κομμάτια της" η Ευρώπη

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Σταθεροποιητικά προς ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε μια διστακτική προσπάθεια ανάκαμψης με οδηγό τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της Πέμπτης η Ευρώπη ντύθηκε στα «κόκκινα» και πήγε σε χαμηλό δύο ετών, καθώς τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και το απαισιόδοξο outlook που έδωσε η αμερικανική Fed την Τετάρτη πυροδότησαν κλίμα βαθιάς ανησυχίας για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Σήμερα, οι μετοχές των τραπεζών ανακάμπτουν με άνοδο που για τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες ξεπερνά το 2%. Οι Financial Times μετέδωσαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίηση 16 τραπεζών Η κεφαλαιακή ενίσχυση θα αφορά τράπεζες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που παρ΄ ολίγον να αποτύχουν στα ευρωπαϊκά stress test που διενεργήθηκαν το καλοκαίρι, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,45%.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει μικρή πτώση 0,13%. Χθες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με «βουτιά» 5,10%.

Ο γερμανικός DAX 30 κερδίζει 0,51%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,16%.

Ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,70%, ο ελβετικός SMI σημειώνει οριακή άνοδο 0,09%, ενώ ο IBEX στην Ισπανία κινείται στο +0,52%.

Το ενδιαφέρον στο μέτωπο της οικονομίας μονοπωλεί σήμερα η συνάντηση των αξιωματούχων των χωρών της G20 οι οποίοι διατύπωσαν τη δέσμευση ότι θα προβούν σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» προκειμένου να διασφαλίσουν τη «σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών». Σε κοινό ανακοινωθέν γίνεται λόγος για «ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση με σκοπό την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία», αλλά και για ένα «σχέδιο δράσης» βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων πολιτικών, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες ή να περιγράφονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Οι πολιτικές αυτές, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα γίνουν γνωστές στις αρχές Νοεμβρίου, κατά τη σύνοδο του G20 στις Κάννες.

Ωστόσο, στο ανακοινωθέν διατυπώνεται για πρώτη φορά μία κοινή δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν τρόπους για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του Ταμείου Διάσωσης.

Βελτιώνει την εικόνα στο ταμπλό η ανακοίνωση της G20

Πτωτικές τάσεις επικρατούν και σήμερα στις ασιατικές αγορές οι οποίες όμως ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, στο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που δημιούργησε η δέσμευση των χωρών της G20 να συνεργαστούν στην κατεύθυνση επίλυσης της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης. Σημειώνεται ότι το ιαπωνικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 1,7%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει περισσότερο από 2%, ενώ ο Shangai Composite ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -0,9%.

Μέρος των απωλειών που κατέγραφε νωρίτερα ανέκτησε και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, στο -0,3% με τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου. Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανέφερε πως το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τα «εισαγόμενα» οικονομικά σοκ, από ότι πριν το 2008.

Αντίθετα, σε βαθύ «κόκκινο» παρέμεινε ο νοτιοκορεάτικος Kospi που σημειώνει βουτιά άνω του 5%. Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις μεταβολές των προοπτικών παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Αρνητικός πρωταγωνιστής στο ταμπλό οι εταιρείες εμπορευμάτων που πλήττονται από τις ανησυχίες για συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης πρώτων υλών.

Οι μεταλλευτικοί κολοσσοί BHP Billiton και Rio Tinto χάνουν περισσότερο από 3%.

Τη δέσμευση ότι θα προβούν σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» προκειμένου να διασφαλίσουν τη «σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών» διατύπωσαν χθες, σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι αξιωματούχοι των χωρών του G20.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, αρχικά δεν αναμενόταν κάποιο ανακοινωθέν. Ωστόσο, δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ, μετά τις σοβαρότατες απώλειες που κατέγραψαν τα χρηματιστήρια διεθνώς.

Στο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για «ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση με σκοπό την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία», αλλά και για ένα «σχέδιο δράσης» βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων πολιτικών, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες ή να περιγράφονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Οι πολιτικές αυτές, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα γίνουν γνωστές στις αρχές Νοεμβρίου, κατά τη σύνοδο του G20 στις Κάννες.

Ωστόσο, στο ανακοινωθέν διατυπώνεται για πρώτη φορά μία κοινή δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν τρόπους για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του Ταμείου Διάσωσης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου