Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση Μαρκουλλή με Φίλιπ Γκόρντον Συζήτησαν τις απειλές της Τουρκίας τις έρευνες στην ΑΟΖ και τις διμερείς σχέσεις

Σχόλιο ιστολογίου μας : .........δεν το νιώθετε ???
Σαν να μην υπάρχει η Ελλάδα .........η μνήμη είναι περίεργο πράγμα , και ειδικά όταν βομβαρδίζεται συνεχώς με άχρηστες πληροφορίες .....
Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/
Συνάντηση Μαρκουλλή με Φίλιπ Γκόρντον

Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Kυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και οι διμερείς σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, συζητήθηκαν στη διάρκεια μιας ώρας συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή κι ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον.


Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνιγκ Σταρ κι ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης.

Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκε και η επίσκεψη της Κύπριας Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον. Ως πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται το τέλος του έτους ή οι αρχές του 2012.

Σε δηλώσεις της η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Γκόρντον.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω μαζί του όλα τα τρέχοντα θέματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων, στο πώς εμείς βλέπουμε τα πράγματα στο θέμα των διαπραγματεύσεων αλλά και των εμποδίων που παρουσιάζονται για να προχωρήσουμε προς μία λύση».

Χαρακτηρίζοντας πολύ κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε, είπε πως ζήτησε «τη βοήθεια των ΗΠΑ ως μόνιμο μέλους του Σ.Α. για να ασκήσει την επιρροή του προς την τουρκική πλευρά, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε περισσότερες συγκλίσεις στα σημαντικά θέματα – όπου δυστυχώς δεν υπάρχει πρόοδος - μέχρι τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα τον Οκτώβριο».

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πολύ ικανοποιημένη με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Γκόρντον για το ζήτημα των απειλών της Τουρκίας, το οποίο συζήτησαν σε έκταση.

«Είναι θέση την οποία για πρώτη φορά είχε ο ίδιος εκφράσει τον Ιανουάριο όταν επισκέφθηκε την Κύπρο και έκτοτε επαναλήφθηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, για τη νομική θέση των ΗΠΑ ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η διερεύνηση, αλλά και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη».

Η θέση αυτή, πρόσθεσε, ικανοποιεί πλήρως της Κύπρο και εξέφρασε βεβαιότητα πως θα συνεχιστεί. Ανέφερε επίσης «ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ή απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά εταιρειών, οι οποίες ασχολούνται με αυτό το εγχείρημα, ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση σ’ αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου