Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

"Βαρύ" κλίμα στο Χ.Α. λόγω Moody’s – Προς τις 800 μονάδες ο Γ.Δ.

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Του Δημήτρη Ζάντζα

«Βαρύ» κλίμα δημιουργεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η υποβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s. Η κίνηση του οίκου υποχρεώνει σε νέες σοβαρές απώλειες τον Γενικό Δείκτη, που πιέζεται καθοδικά προς τις 800 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης οδηγείται σε πτώση έως και 5,8%.

Με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος συνολικά, η υποβάθμιση από τη Moody’s δεν ήρθε ως κάτι μη αναμενόμενο, σχολιάζει στο Capital.gr ο υπεύθυνος του τμήματος συναλλαγών της Beta Securities, κ. Τάκης Ζαμάνης.

Όπως εξηγεί, η υποβάθμιση αυτή φέρνει τις αξιολογήσεις πιο κοντά στην υπάρχουσα κατάσταση, χωρίς να επηρεάζει πρακτικά το βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας με τον οποίο δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες.


Ο κ. Ζαμάνης χαρακτηρίζει την κίνηση της Moody’s ως ένα ακόμα προειδοποιητικό «καμπανάκι», με αποδέκτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, για την ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων που αναλαμβάνουν οι αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους συνεχίζουν να ανησυχούν, και να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν τελικά οι απαραίτητες ενέργειες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει ο ίδιος. Το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν από εδώ και πέρα οι ολιγωρίες και να μην παραταθεί η περίοδος αβεβαιότητας, ανασφάλειας και φημολογίας.

Ακόμα και στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η αγορά, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης, σχολιάζει επίσης ο κ. Ζαμάνης. Ειδικά όταν μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κάτοχοι ελληνικού χρέους να υποχρεωθούν σε haircut μεγαλύτερο του 21%.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,58% στις 808,67 μονάδες, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 12,5 εκατ. τεμαχίων, αξίας 19 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 78 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 15 ενισχύονται και 19 διατηρούνται αμετάβλητες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου