Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ EROĞLU ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ επεσήμανε ότι μετά το ξεκίνημα των γεωτρήσεων η ρωμαίικη πλευρά τώρα καταφεύγει σε τακτική καθυστέρησης

 
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Derviş Eroğlu, είπε ότι η ρωμαίικη πλευρά ξεκινώντας τις γεωτρήσεις επισκίασε την ειρηνευτική διαδικασία και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τώρα καταφεύγουν σε τακτική καθυστέρησης, για να υπογραμμίσει ότι δεν θέλει πια να γίνεται θύμα του άλυτου στο Νησί.
Εκνευρισμό προκαλεί στην ρωμαίικη πλευρά η υπογραφή της Συμφωνίας Υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας και η απόφαση τους να ξεκινήσουν τις έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα βόρεια του Νησιού.
Ο Ρωμιός ηγέτης, Δημήτρης Χριστόφιας, που κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν αυτό το βήμα που κάνουν, υποσχέθηκε πως η ρωμιοκυπριακή πλευρά θα μοιραστεί τα έσοδα που θα προκύψουν από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα με τους Τουρκοκύπριους.
Όμως δεν γίνονται πια πιστευτές από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Derviş Eroğlu οι δηλώσεις του Χριστόφια.
Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζοντας ότι σύντομα θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στα νότια του Νησιού και πως κατά τη διαδικασία αυτή θα σταματήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, επεσήμανε ότι οι υποσχέσεις του Χριστόφια δεν θα έχουν κανένα νόημα αν δεν επανεκλέγει, διευκρινίζοντας το εξής:
«Όπως δεν ξέρουμε αν θα κατεβεί υποψήφιος ή όχι ο Χριστόφιας, δεν ξέρουμε κιόλας αν θα κερδίσει, σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι χάνουμε και το 2013. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε επί μακρόν θύματα αυτού του άλυτου.»
Άρχισε να γίνεται αισθητή και στον Ρωμαίικο Τομέα της Νότιας Κύπρου η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, ως εκ τούτου οι Ρωμιοί δεν έχουν την πρόθεση να σταματήσουν τις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν με την ελπίδα ότι θα τους αποφέρουν κέρδη της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Η τουρκική πλευρά από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις δικές της γεωτρήσεις μαζί με την Τουρκία σε περίπτωση που οι Ρωμιοί δεν κάνουν πίσω βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου