Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ελλειμμα 2,8% προβλέπεται στον Προϋπολογισμό 2012

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Το ΥΠΟΙΚ θα καταθέσει επίσης νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ένταξη στο μητρώο του ΦΠΑ των ιατρικών υπηρεσιών με συντελεστή 5% για πάταξη της φοροδιαφυγής
Αναθεωρημένη προς τα πάνω πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,8% το 2012 περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό αντί έλλειμμα 2,3% που προβλεπόταν πριν από δύο εβδομάδες, λόγω της υποβάθμισης των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2012, στο 0,2%, έναντι 1,5% προηγούμενης εκτίμησης.
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, αφού επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου τον κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, ο οποίος προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ύψους 6.220 εκ. ευρώ και δαπάνες, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, ύψους 7.541 εκ. ευρώ.



Αναφορικά με το τι έχει αλλάξει στις τελευταίες δύο εβδομάδες για να διαφοροποιηθούν οι εκτιμήσεις, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''οι διεθνείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που πλέον διαφοροποιούνται από ώρα στην ώρα στην κυριολεξία και δεν θα μπορούσαμε να μην λάβουμε υπόψη τα σημερινά δεδομένα συγκρινόμενα με αυτά προ 20 ημερών'', προσθέτοντας ότι ''το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχικές εκτιμήσεις του για την οικονομία της Κύπρου προ 15νθημέρου περίπου υπολόγιζαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1%'', ενώ στα συμπεράσματα του κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Κύπρο ''τοποθετούν την ανάπτυξη στο -1%''.
Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012
''Βρίσκεται μέσα σε πλαίσια τα οποία μας επιτρέπουν να απευθυνθούμε και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να τους πούμε ότι δεν ξεφεύγουμε από τα πλαίσια των υποχρεώσεων μας'', είπε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι ''καταθέτοντας ένα προϋπολογισμό το σενάριο πάνω στο οποίο οφείλει να κτίσει η Κυβέρνηση πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο συντηρητικό και όχι παρουσιάζοντας την πλέον αισιόδοξη εικόνα την οποία έχουμε στο μυαλό μας''.
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για έλλειμμα 4% το 2012 και ''επιμένουμε ότι με τους δικούς μας υπολογισμούς και με μία πρόβλεψη υλοποίησης του τακτικού προϋπολογισμού 96% και υλοποίησης του προϋπολογισμού ανάπτυξης κατά 90%, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 2,8%''.
Ανέφερε επίσης ότι στον υπολογισμό των εσόδων δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για νέες πηγές εσόδων, ενώ έχουν ήδη ληφθεί, όπως είπε, ''πολιτικές αποφάσεις το αποτέλεσμα των οποίων θα επιτρέψουν εισροή επιπλέον εσόδων στα δημόσια ταμεία''.
Ο κ. Καζαμίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ''πολύ σύντομα έναρξη διαπραγματεύσεων για την εκμίσθωση οικοπέδων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για την εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου'' και ότι πιθανόν να υπάρξει ''προσφορά κάποιων υπηρεσιών όπως είναι η εκμετάλλευση του Κρατικού Λαχείου από τον ιδιωτικό τομέα''.
''Αυτές είναι ενέργειες οι οποίες όταν υλοποιηθούν θα αποφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, όμως κρίναμε ότι η παρουσία του προϋπολογισμού θα πρέπει να δείχνει την πραγματική εικόνα με βάση τα σημερινά δεδομένα και όχι αυτά τα οποία προβλέπουμε ότι θα υπάρξουν, ακόμη ίσως και αύριο'', είπε ο κ. Καζαμίας.

ΦΠΑ των ιατρικών υπηρεσιών με συντελεστή 5%
Επίσης, ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ένταξη στο μητρώο του ΦΠΑ των ιατρικών υπηρεσιών με συντελεστή 5% με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων αν κριθούν αναγκαία.
Είπε ακόμη ότι από τη στιγμή που η εκτελεστική εξουσία έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στο 17%, από 15%, είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψη της στα έσοδα για τον επόμενο έτος και πρόσθεσε ότι ''αν η Βουλή τοποθετηθεί αρνητικά, τότε'' το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει περίπου στο 3,8%.
Ανέφερε, επίσης, ότι η μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 220 εκ. ευρώ (160 εκ. ευρώ από την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας και 60 εκ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ στο 5% για αγορά πρώτης κατοικίας) ''έχει περιληφθεί ως ολικός υπολογισμός, που λαμβάνει όμως πάρα πολύ σοβαρά υπόψη την παράκληση κάποιων κομματικών πλευρών και αυτές τις πρόνοιες τις ρυθμίζουμε με νομοθετήματα τα οποία ετοιμάζονται και θα κατατεθούν στη Βουλή σύντομα''.
Διατηρείται το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3%
Ανέφερε ότι ''διατηρείται το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και η τελική πρόβλεψη μας είναι ότι αυτό θα κυμανθεί στο 2,8%'' και πρόσθεσε ότι ''έχουμε διαφοροποιήσει μια βασική προϋπόθεση στην τελική πρόταση συγκριτικά με την πρόταση που ετοιμάσαμε πριν από δύο εβδομάδες'', όταν προβλεπόταν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,3%.
Εχουμε, συνέχισε, υπολογίσει υλοποίηση του προϋπολογισμού με ένα ρυθμό ανάπτυξης 0,2%, αντί του 1,5% που είχαμε υπόψη μας προηγούμενα.
Συμφωνεί και διαφωνεί με το ΔΝΤ
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι ενώ συμφωνεί σε αρκετές υποδείξεις του ΔΝΤ, κυρίως στην ανησυχία που εκφράζεται για το μέλλον όχι μονάχα της κυπριακής οικονομίας αλλά και της διεθνούς, δεν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 4% το 2012, προσθέτοντας ότι ''επιμένουμε ότι με τους δικούς μας υπολογισμούς και με μία πρόβλεψη υλοποίησης του τακτικού προϋπολογισμού 96% και υλοποίησης του προϋπολογισμού ανάπτυξης κατά 90%, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 2,8%''.
Ανέφερε ότι ''ένας βασικός λόγος της επικινδυνότητας που διατρέχει η κυπριακή οικονομία είναι το περιβάλλον στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό διεθνές τοπίο από το οποίο η κυπριακή οικονομία δεν είναι αποξενωμένη και δεν είναι τυχαία που έχω αναφέρει ότι οι διαφοροποιήσεις είναι από ώρα σε ώρα και όχι από μέρα σε μέρα''.
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν σχεδιασμοί για περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''δεν αποκλείεται τίποτε'', προσθέτοντας ότι ''όταν η Κυβέρνηση επεξεργάζεται οποιαδήποτε πρόταση για μείωση απολαβών δεν γίνεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση''.
''Ασφαλέστατα και δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της με περαιτέρω αποκοπές από τους εργαζόμενους. Εάν κρίνουμε όμως ότι αυτό είναι επιβεβλημένο εκ των πραγμάτων δεν θα διστάσουμε να κάνουμε και άλλες προτάσεις'', είπε ο κ. Καζαμίας.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν μέτρα που θα επηρεάζουν και τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Καζαμίας απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι ''είναι σε θέση να πει ότι θα υλοποιήσουμε απόφαση και θα καταθέσουμε σχετικό νομοθέτημα που θα ρυθμίζει την ένταξη στο μητρώο του ΦΠΑ των ιατρικών υπηρεσιών με συντελεστή 5%'', προσθέτοντας ότι ''αυτό δεν το κάνουμε για να αυξήσουμε τα έσοδα μας εισπράττοντας ΦΠΑ, αλλά για να υποχρεώσουμε μια επαγγελματική συγκεκριμένη τάξη να είναι συνεπέστερη προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις''.
''Αυτή η προσέγγιση μου δεν αφήνει καμία αιχμή για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών στον συγκεκριμένο τομέα οι οποίοι εκτελούν ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος'', αλλά ''στους άλλους τους ασυνείδητους που δεν το πράττουν'', πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ''παρόμοια μέτρα θα προσπαθήσουμε να εξεύρουμε και για πιθανό άλλες επαγγελματικές τάξεις'' και πρόσθεσε ότι πέρα τούτου είναι στις προθέσεις μας να ασχοληθούμε και με άλλους υψηλόμισθους ή υψηλοεισοδηματίες στον ιδιωτικό τομέα''.
Σε σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι βρίσκεται ''σε καθημερινή επαφή με τον Διοικητή της ΚΤ και τους συνεργάτες του, έτσι που να είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή κληθούμε να δράσουμε ή να αντιδράσουμε σε κάποια σενάρια να το πράξουμε''.
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου