Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Η Αλβανία απέτυχε να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας»

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/


Οκτώβριος 13, 2011.

Η Αλβανία έχει αποτύχει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες ο πρωί ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε χορήγηση στην Αλβανία της ιδιότητας της προς ένταξη χώρας, λόγω του πολιτικού αποκλεισμού που παρουσιάζει η χώρα, της έλλειψης του διαλόγου και της απουσίας προόδου στις μεταρρυθμίσεις.


Εξέφρασε, πάντως την ελπίδα, για  την ενίσχυση του διαλόγου  αλλά από την άλλη πλευρά τόνισε ότι η χώρα έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις 12 προϋποθέσεις που είχαν επιβληθεί  στην Αλβανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος.

«Συνοπτικά η έκθεση θα μπορούσε να  συνοψιστεί με την φράση: ‘έχετε κάνει κάποια πρόοδο αλλά δεν αρκεί’», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Η ευρωπαϊκή έκθεση δίνει έμφαση στο τεταμένο πολιτικό κλίμα και στα περιστατικά που δηλητηρίασαν περαιτέρω την πολιτική κατάσταση. Αναφέρεται συγκεκριμένα στα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου 2011, στα γεγονότα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, τα οποία οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις την πολιτική της χώρας. Έθεσε, επίσης, ως προϋπόθεση την εκπλήρωση των 12 κριτηρίων, που είχαν δημοσιοποιηθεί το περασμένο έτος από την ΕΕ και την αδράνεια που παρουσίασε  η  πολιτική ηγεσία της Αλβανίας στην εκπλήρωση των στόχων αυτών.

Νουθετεί την αλβανική κυβέρνηση να αρχίσει το συντομότερο δυνατό τις μεταρρυθμίσεις για να μην παραμείνει για τρίτο χρόνο έξω από το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.


--
Πηγή: Shekulli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου