Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τα «ασημικά» θα πουληθούν μόλις ξεκαθαρίσει το «κούρεμα»...

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

             Εν αναμονή των αποφάσεων για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους οι υποψήφιοι αγοραστές – επενδυτές της Δημόσιας περιουσίας
Στην αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας προσκρούει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς σύμφωνα με διαρροές από τον κύκλο των συμβούλων του Δημοσίου οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, αναμένουν την απόφαση της ΕΕ για το εύρος της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις εξαγοράς.
Την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα πιέζεται ασφυκτικά από τους Ευρωπαίους να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, οι σύμβουλοι επισημαίνουν ότι αυτά τα προγράμματα δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν έως ότου υπάρξει απόφαση για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, επειδή κάθε μεταβολή θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποτιμήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος.


Ήδη ο αναθεωρημένος στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του έτους, αυτός των 4 δις. ευρώ, φαίνεται πλέον εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Μέχρι τότε όμως εφικτό φαίνεται μόνο ένα πρόγραμμα ύψους 2 δις. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, όπου το Δημόσιο έχει ένα ποσοστό 34%, μία δέσμη ακινήτων του Δημοσίου αξίας 300 εκατ. ευρώ και πακέτο μετοχών του Δημοσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη.
Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην πώληση του πακέτου 10% των μετοχών του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom έναντι 400 εκατ. ευρώ και στην επέκταση για 10 χρόνια των αδειών τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρίας τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, έναντι του ποσού των 925 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πρόσληψη νομικών συμβούλων, σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προβλέπεται η πώληση ποσοστού έως 40% από το 74% που κατέχει το Δημόσιο στην ΕΥΑΘ και το 27% από το 61% που κατέχει στην ΕΥΔΑΠ.
Η κυβέρνηση στοχεύει συνολικά σε έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 με στόχο τα 15 δισ. ευρώ από αυτά να έχουν εισπραχθεί στο διάστημα 2011-2013. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. S. Deroose είπες πως τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από εμπορικά ακίνητα, τα 10 δισ. ευρώ από εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ και περίπου 5 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου