Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ακατάλληλη η Ελλάδα για επενδύσεις!

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

             Άμεση ανάγκη για νέα στρατηγική με προτεραιότητα στον τουρισμό!
Τα "μπογαλάκια" του και σε άλλη χώρα... σκοπεύει το 80% των Ελλήνων εργαζομένων - και μάλιστα σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων - να μαζέψει από την Ελλάδα, με απόλυτο και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνιμο προορισμό το εξωτερικό...
Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Stanton Chase Athens, ενώ διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών τονίζουν στο "R" ότι η Ελλάδα δεν παρέχει πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που θα μπορέσουν να κρατήσουν τον 'Έλληνα εργαζόμενο στον τόπο του. Ελάχιστες και αντιστρόφως ανάλογες των προσόντων μηνιαίες απολαβές, σημαντική αύξηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς και η υπέρμετρη αναξιοκρατία είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των συνθηκών εργασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Σύμφωνα με ερωτηθέντες εργαζόμενους, πάντως, για πολλούς εργοδότες, η κρίση είναι η πιο κατάλληλη δικαιολογία για άμεση απόλυση του πιο ακριβού εργατικού δυναμικού.
Την ίδια στιγμή, η εγχώρια αγορά παρουσιάζει έλλειψη από επενδυτικά "μυαλά" που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος όχι μόνο δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση, αλλά δεν παρέχονται καν τα κατάλληλα κίνητρα, έτσι ώστε να επιχειρηθεί μία ανάλογη προσπάθεια.



Αυτό άλλωστε επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με τους οποίους τα σκληρά φορολογικά μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλλει και έχει "καταποντίσει" κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, καθώς και η ολοένα και εντονοτερη γραφειοκρατία, καταστούν το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας "εχθρικό".
Όπως τονίζουν, δημιουργείται, έτσι άμεση ανάγκη για αξιοποίηση των κλάδων, στους οποίους η Ελλάδα είτε εξακολουθεί να κρατάει τα "ηνία" είτε αποτελούν "πηγή κερδοφορίας" για πολλά εργατικά χέρια.
Σύμφωνα με κύκλους της εγχώριας αγοράς, ο τουρισμός είναι το κυρίαρχο "βήμα" προς την ανάπτυξη. Και δεδομένων των εντυπωσιακών αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, οι οποίες άγγιξαν τα 10,33 εκατ. από 911.536 τουρίστες κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δηλαδή σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 9,67%, ο στόχος της αξιοποίησης των αεροδρομίων, για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, πρέπει να αποτελέσει έναν από τους πιο βασικούς στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής.
Παράλληλα, η ανατομή της παραγωγικής βάσης, στην οποία απασχολείται ένα σεβαστό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού και θα προσελκύσει περισσότερους Έλληνες επενδυτές και θα δώσει δουλειά σε αμέτρητα "άνεργα χέρια", λένε οι αρμόδιοι του κλάδου.
Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι, σύμφωνα με τους Γερμανούς, είναι όντως περίεργο οι Έλληνες επενδυτές να αποχωρούν από τη χώρα τους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε κάποιο άλλο κράτος.
Σταυρούλα Μαλαίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου