Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ο Ερογλου ζητεί από ΓΓ ΟΗΕ να συντάξει ''άφοβα'' την έκθεσή του / Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου αύριο

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Ο Ερογλου ζητεί από ΓΓ ΟΗΕ να συντάξει ''άφοβα'' την έκθεσή του


Δεν κάνει δηλώσεις που πλήττουν τη διαδικασία των συνομιλιών, δηλώνει ο Ντερβίς Ερογλου, που ζητεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ «να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η ε/κ πλευρά δεν συμβάλλει ικανοποιητικά στην επίτευξη λύσης και να συντάξει άφοβα την έκθεσή του», υποβάλλοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις «πραγματικότητες», κατά την έκφρασή του.


Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χαβαντίς, Χασάν Χαστουρέρ, αναφέρεται σήμερα σε συνομιλία που είχε με τον Τ/κ ηγέτη στις 11 Οκτωβρίου. Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της «προεδρίας» του, αποφεύγει δηλώσεις που δυνατό να πλήξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν γινόταν από τους προηγούμενους Τ/κ ηγέτες, προσθέτοντας ότι την ίδια στάση ανέμενε και από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Αναφερόμενος στη δήλωση Χριστόφια ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή των Βαρωσίων και της Μόρφου, ο κ. Ερογλου είπε ότι κατά την περίοδο που οι δύο πλευρές προετοιμάζονται να μεταβούν στη Νέα Υόρκη, τέτοιου είδους δηλώσεις πλήττουν τη διαδικασία των συνομιλιών. «Να σηκωθώ τώρα και εγώ και να πω: ‘Εάν δεν μας δοθεί το νότιο τμήμα της Λευκωσίας, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία’;».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι αισιόδοξος για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πηγαίνει εκεί με καλή και εποικοδομητική διάθεση. ''Εάν ο Χριστόφιας προετοιμαστεί όσο προετοιμάζομαι και εγώ, τότε θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε λύση στη Νέα Υόρκη''.

Κληθείς να σχολιάσει τι θα συμβεί στη συνέχεια και εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μεταβεί προετοιμασμένος στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ερογλου είπε ότι αυτός που πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η ε/κ πλευρά δεν συμβάλλει ικανοποιητικά στην επίτευξη λύσης είναι ο ΓΓ των ΗΕ, τονίζοντας ότι ο Μπαν Γκι μουν οφείλει να συντάξει άφοβα την έκθεσή του και να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις «πραγματικότητες».

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Ερογλου, η στάση της Ρωσίας και της Γαλλίας, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ, συμβάλλουν στη μη επίτευξη συγκλίσεων στις συνομιλίες εκ μέρους της ε/κ πλευράς.

Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου αύριο


Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο το πρωί, στις 10.00, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Μετά την τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ερωτηθείς κατά πόσο οι δύο ηγέτες εισήλθαν στη διαδικασία του πάρε-δώσε, είπε ότι θα αποφύγει να μπει σε σημασιολογικές συζητήσεις.

Πρόσθεσε ότι μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να επικαλυφθεί από συζητήσεις για τη σημασία λέξεων και φράσεων.

Όπως είπε, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το κτίσιμο συγκλίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που προσπαθούν να κάνουν μέσα από όλα τα κεφάλαια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επανέλαβε ότι θα ήταν καλύτερο να μην εισέλθουν σε λεπτομέρειες για αυτό γιατί, όπως είπε, αν γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες, μπορεί να αρχίσει να επιλέγει τις δικές του λέξεις για να το περιγράψει.

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε όπως «την Παρασκευή να καταλήξουμε στα θέματα της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά λέω εύχομαι, δεν είμαι σίγουρος''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου