Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΑΞΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Εντοπίστηκαν ίχνη, όχι το κοίτασμα

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/

Εχουν εντοπιστεί ίχνη φυσικού αερίου κατά τις έρευνες της Noble Energy στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, αλλά δεν είναι εκεί που αναμένουμε να βρούμε το κοίτασμα, δηλαδή στα 4000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου.

Σε ερώτηση για την πορεία των ερευνών της Noble Energy για ανεύρεση υδρογονανθράκων, η κ. Αντωνιάδου είπε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα βάθος γύρω στα 2200 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας» με στόχο να φθάσουμε σε βάθος τα 4000 μέτρα κάτω από το βυθό. «Εκεί αναμένεται να εντοπιστεί το κοίτασμα το οποίο προβλέπουμε ότι θα εντοπιστεί. Είναι μια μεγάλη πιθανότητα αλλά όχι με σιγουριά και αναμένουμε ότι 73 μέρες μετά την έναρξη των γεωτρήσεων που ήταν στις 18 του Σεπτέμβρη, γύρω δηλαδή στις αρχές του Δεκέμβρη αν δεν προκύψουν τεχνικές δυσκολίες θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κοίτασμα», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα πως αν εντοπιστεί κοίτασμα «θα πρέπει να γίνουν δυο ακόμα γεωτρήσεις αξιολόγησης για να εξακριβωθεί η έκταση και η σύνθεση των οποιωνδήποτε κοιτασμάτων και παράλληλα συζητείται αυτή τη στιγμή για να προχωρήσουμε προς αποφάσεις ο τρόπος εκμετάλλευσης των όποιων κοιτασμάτων βρεθούν, εάν βρεθούν και το πώς και πότε προχωρούμε με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Αντωνιάδου είπε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από ισραηλινές εταιρείες για συμμετοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο και ότι «αυτό εξετάζεται στο υφιστάμενο πλαίσιο».

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο στο πλαίσιο της γεώτρησης έχουν εντοπιστεί άλατα και φυσαλίδες αέρα, η κ. Αντωνιάδου είπε πως το υπέδαφος κάτω από το βυθό της θάλασσας αλλάζει ενόσω προχωρούμε.

Είπε πως είναι πραγματικότητα ότι σε κάποιο στάδιο της γεώτρησης εντοπίστηκαν ίχνη φυσικού αερίου και είναι φυσικό σε οποιοδήποτε στάδιο μιας γεώτρησης να εντοπιστούν ίχνη φυσικού αερίου. Επεσήμανε πως το κοίτασμα που αναμένεται να εντοπιστεί δεν είναι σε αυτό το βάθος, των 2200, που βρισκόμαστε σήμερα αλλά στο στοχευόμενο βάθος των 4000 μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας. Αρα να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, πρόσθεσε. «Είχαν εντοπιστεί ίχνη φυσικού αερίου αλλά δεν ήταν εκεί που αναμένουμε να βρούμε το κοίτασμα. Να κάνουμε υπομονή να προχωρήσουμε μέχρι τις 4000 μέτρα», είπε.

Ερωτηθείσα εάν έχει ενημερωθεί για τα νέα ευρήματα στο ισραηλινό λεβιάθαν, η κ. Αντωνιάδου είπε πως έχει μια γενική ενημέρωση για ευρήματα στο λεβιάθαν και είναι ενδιαφέρον ότι εντοπίζονται. Σημείωσε πως πρέπει να προβληματίσει όλες τις χώρες της περιοχής πώς αξιοποιούμε δημιουργικά και ειρηνικά αυτή τη νέα προοπτική που προσφέρεται στην περιοχή. «Είναι κάτι το οποίο σημειώνουμε γιατί βρισκόμαστε όλοι στην ίδια περιοχή και ναι σίγουρα αυτό είναι μια ένδειξη πως μπορεί να φανούμε και εμείς τυχεροί, αλλά να περιμένουμε να το διαπιστώσουμε», ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΙΙ, ο οποίος είπε πως στην ενέργεια βρίσκεται πλέον ο χώρος για επενδύσεις, η κ. Αντωνιάδου είπε πως ο κάθε ένας μπορεί να κάνει τα δικά του πλάνα. Πρόσθεσε πως εάν υπάρξει αίτηση και από την Αρχιεπισκοπή για τον τομέα της ενέργειας με τον ίδιο τρόπο που τυγχάνουν χειρισμού όλες οι άλλες αιτήσεις ή εκδήλωση ενδιαφέροντος θα τύχει και αυτή χειρισμού.

«Ως Υπουργός Εμπορίου έχω ως αρχή να δέχομαι στο γραφείο μου όσους εκφράζουν ενδιαφέρον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να ακούσω με ποιο τρόπο βλέπουν τη δική τους συμμετοχή, στην παρουσία λειτουργών του Υπουργείου, να ενημερώνω για το θεσμικό πλαίσιο και ανάλογα να προχωρούμε», ανέφερε.

Εξάλλου με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, και την αναφορά που έγινε σε δηλώσεις της όσον αφορά το πιθανό άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, η κ. Αντωνιάδου είπε πως ''η Κύπρος θα ήταν πολύ ευτυχής να μπορούσε να προχωρήσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας δεδομένου ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπως είχαν ανακοινωθεί το Δεκέμβρη του 2010, που αναφέρουν πως η Τουρκία έχει υποχρέωση να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, όπως αυτά προκύπτουν από το Δίκαιο της Θαλάσσης''.

''Και επειδή έχει γίνει μια συζήτηση για αναφορά στις δηλώσεις μου από τον Ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Ουάτσον, θα ήθελα να πω ότι κάποτε οι πολιτικοί μπορεί να επιλέγουν να τονίζουν τη θετικότητα σε κάποιες δηλώσεις και υπήρχε θετικότητα στις δηλώσεις μου με την έννοια της πρόσκλησης προς την άλλη πλευρά να συμπεριφερθεί και η ίδια με θετικότητα και αυτό νομίζω τυγχάνει εκτίμησης κι από την ίδια την ΕΕ και μας βοηθά να κερδίσουμε συμμάχους'', είπε η κ. Αντωνιάδου.

Γι’ αυτό, ανέφερε, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε αντιπαράθεση με όσους σημειώνουν τη θετικότητα στις δηλώσεις μας, παράλληλα και με την υπόδειξη ότι οι δηλώσεις έγιναν με αναφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως αν το πράξει αυτό η Τουρκία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας και αν όλοι βλέπουμε μπροστά και όχι πίσω και αξιοποιήσουμε σωστά και τη χρυσή ευκαιρία που μπορεί αν είμαστε τυχεροί, να μας παρουσιαστεί με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Κύπρο μπορεί να ανοίξει μια νέα προοπτική για όλους τους Κύπριους αλλά σίγουρα και για τις χώρες στην περιοχή να λύσουμε τις διαφορές μας, να εδραιωθεί η ειρήνη μεταξύ μας, να υπάρξει σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ομαλοποίηση των πολιτικών σχέσεων και συνεργασία στα πλαίσια της ειρήνης και στα πλαίσια της ευρύτερης ευρωπαϊκής μας οικογένειας γιατί πράγματι αν εντοπιστούν υδρογονάνθρακες στην Κύπρο μπορούμε να συμβάλουμε και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.



13/10/2011 - 13:51

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου