Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Νέα από την Σερβία......

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΟΜΕΝ      
13/10/2011
 «Το πρόβλημα που προέκυψε λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας, σε πρόσφατη  σερβική νομοθεσία για την επιστροφή περιουσίας μπορεί να λυθεί» - δήλωσε ο συντονιστής της σερβικής Κυβέρνησης για τις δημόσιες σχέσεις, κ. Slobodan Homen, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έχει υιοθετηθεί σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σύμφωνα με τα λόγια του Homen, παράγοντες της Κυβέρνησης θα λάβουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι ότι οι Αρχές στη Βουδαπέστη το Δεκέμβριο να προβάλουν βέτο στην απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ένωση. « Το βέτο είναι ακραία δυνατότητα και είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα συμβεί» δήλωσε ο κ. Homen, προσθέτοντας ότι πριν από τη συνεδρίαση τουΣυμβουλίου της ΕΕ θα διεξαχθούν συνομιλίες με την ουγγρική πλευρά. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε πριν από δύο ημέρες ότι το νομοσχέδιο της Σερβίας για την επιστροφή περιουσίας  είναι σύμφωνα με τα νομικά πρότυπα της ΕΕ, οι Αρχές στη Βουδαπέστη ακόμη ισχυρίζουν ότι η εν λόγω νομική πράξη κάνει διακρίσεις σε βάρος των μελών της ουγγρικής μειονότητας στη Βοϊβοντίνα, και ανέκαθεν εισαγάγει την αρχή της συλλογικής ενοχής για τα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων του Χοτίνι κατά τη διάρκεια Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ      
13/10/2011
 Τα μέλη του ανακριτικού συμβούλιου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης απέρριψαν σήμερα το αίτημα της Εισαγγελίας, για να δικαστεί ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες, και πρώτα για την κατηγορία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην διοικητής του στρατού της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας θα δικαστεί σε μια συνδυασμένη διαδικασία. Ο Μλάντιτς διώκεται με την κατηγορία της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, τη δίωξη των μη Σέρβων από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, το βομβαρδισμό των αμάχων και των επιχειρήσεων σκοπευτών κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο από το 1992 έως το 1995, καθώς και την άρπαγή μέλων της αποστολής του ΟΗΕ, που τους κρατούσε σαν ομήρους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ      
13/10/2011
 Επικεφαλής του διαπραγματευτικού κλιμακίου της Κυβέρνησης Σερβίας, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, θεωρεί θετική την απαίτηση των παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Βελιγράδι να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στο διάλογο με την Πρίστινα. «Το αίτημα είναι θετικό, επειδή η εκπλήρωσή του θα κάνει καλό σε όλες τις εθνικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο», είπε ο κ. Στεφάνοβιτς. Ο ίδιος υπέδειξε ότι η εξακολούθηση του διαλόγου φαίνεται, αλλά είναι απαραίτητο πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Μπρνιάκ και Γιάρινιε, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Οι συνομιλίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς, προσθέτοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί αμέσως μετά την πρόταση προσχεδίων λύσεων για τις δύο συνοριακές διαβάσεις.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ      
13/10/2011
 Παράγοντες της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, επιδοκίμασαν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθεί στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. «Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη Σερβία σε συνεχή πορεία της προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, παράγοντες της πρεσβείας τονίζουν ότι η επίσημη Ουάσιγκτον υποστηρίζει την πρόθεση της Σερβίας να γίνει ισότημος μέλος της ΕΕ, γιατί θεωρεί ότι, και η Σερβία και η τριγύρω περιοχή και η Ευρώπη θα έχουν όφελος από αυτό. Υπενθυμίζοντας ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η πρόοδος στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας αποτελεί βασική προτεραιότητα για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, από την πρεσβεία δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, να επιστρέψουν όσο σύντομα γίνεται στο διάλογο και να συνεχίσουν να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των θεμάτων πρακτικής σημασίας για την ζωή των πολιτών της περιοχής.
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ      
13/10/2011
 Οι ηγέτες των δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσαν ότι θα είναι όσο δυνατόν ευέλικτοι όταν πρόκειται για την επίτευξη λύσεων για τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Μπρνιάκ και Γιάρινιε, οι οποίες θα διασφαλίσουν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και να εκπληρωθεί μία από τις απαιτήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ. Ο διοικητής περιφερειακής περιοχής της πόλης Kosovska Mitrovica, κ. Radenko Nedeljkovic, επανέλαβε ότι Σέρβοι θέλουν να επαναφερθεί η κατάσταση στις συνοριακές διαβάσεις Μπρνιάκ και Γιάρινιε, όπως ήταν κατά την περίοδο πριν από τις 25 Ιούλιο, όταν στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπήρχαν τελωνειακοί υπαλλήλοι και αστυνομικοί του ψευδοκράτους του Κοσόβου. «Δεν θέλουμε να πάμε ενάντια στο κράτος, αλλά οι παράγοντες του κράτους πρέπει να καταλάβουν τη θέση μας, επειδή αυτό είναι μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωσή μας», τόνισε ο κ. Nedeljkovic και προειδοποίησε ότι η κατάργηση των σερβικών θεσμών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου σημαίνει και τη μετανάστευση των Σέρβων από την επαρχία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η επίλυση για τις συνοριακές διαβάσεις τελικά θα βρεθεί. Τέλος, ο δήμαρχος της κομώπολης Λέποσαβιτς, κ. Μπράνκο Νίνιτς πιστεύει ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα και να αποδεχθούν τελωνειακούς και αστυνομικούς του ψεδοκράτους του Κοσόβου στο Γιάρινιε και Μπρνιάκ.
 
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΦΟΡ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ      
13/10/2011
 Άνδρες της KFOR άρχισαν σήμερα να επεκτείνουν τον έλεγχο γύρω στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje, που συνδέει το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την κεντρική Σερβία, και το πρώτο βήμα ήταν να δημιουργηθεί ένα σημείο ελέγχου στο εναλλακτικό δρόμο κοντά στο χωριό Cirkovic, που χρησιμοποιούν Σέρβοι. Εκπροσώποι της KFOR δήλωσαν ότι τα μέτρα ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος των παραγόντων της EULEX, ώστε, όπως αναφέρθηκε, να παρεμποδιστεί παράνομη χρήση της παράκαμψης γύρω στη συνοριακή διάβαση Jarinje και να σταματηθεί το λαθρεμπόριο. Ισχυρίζεται ότι η συνοριακή διάβαση Jarinje άνοιξε, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η KFOR ακόμα έχει το δικαίωμα για την απομάκρυνση οδοφραγμάτων, εάν είναι αναγκαίο, και ότι δεν θα τα ανέχουν για πάντα. Το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug αναφέρει ότι οι άνδρες της KFOR,  κατά καιρούς κάνουν έλεγχο της κυκλοφορίας στον εναλλακτικό δρόμο κοντά στο χωριό Cirkovic, και μόνο τα φορτηγά, ενώ τα ιδιωτικά οχήματα περνάνε χωρίς να σταματήσουν.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Κ. ΝΤΕΖΕΡ      
13/10/2011
 «Η Σερβία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προϋποθέσεις, προκειμένου να αποκτήσει η ίδια το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ και να την προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, και οι απαιτήσεις σχετικά με την εξακολούθηση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι εντελώς ουδέτερες όσον αφορά το καθεστώς», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ένωσης στο Βελιγράδι, κ. Vincent Degert. Παρουσιάζοντας στους μέλους της σερβικής Βουλής υπεύθυνους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Σερβίας, ο κ. Degert υπενθύμισε ότι από τους παράγοντες της Σερβίας αναμένει επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη συμμετοχή της Πρίστινας στις πολυμερείς περιφερειακές πρωτοβουλίες, λύσεις για τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτρική ενέργεια, αναγνώριση των πανεπιστημιακών διπλωμάτων, την εφαρμογή των συμφωνηθένων περί της ελεύθερης κυκλοφορίας και του κτηματολόγιου, καθώς και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους της EULEX. Αντιλαμβανόμαστε ότι και η άλλη πλευρά πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, είπε ο κ. Degert, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την υποψηφιότητα της Σερβίας, τον Δεκέμβριο, αναμένεται ο διάλογος με την Πρίστινα να εξακολούθησει και να εφαρμοστούν οι λύσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα κατά την εν λόγω διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου