Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Σκληρή γραμμή από τον Ομπάμα Επιμένουν οι ΗΠΑ ότι το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει για το σχέδιο δολοφονίας

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/
Ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει στη σκληρή γραμμή
Ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει στη σκληρή γραμμή   (Φωτογραφία:  Reuters )         
Ουάσινγτκτον
Το σχέδιο για την δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ, στο οποίο φέρεται να ενέχεται το Ιράν, θα οδηγήσει την Ουάσιγκτον να επιδιώξει σκληρότερες κυρώσεις κατά της χώρας για την απομόνωσή της, προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ-Μπακ, υπογράμμισε ότι δεν θα αποκλείσει καμία επιλογή για την αντιμετώπιση του Ιράν, μία συνήθης έμμεση αναφορά της Ουάσινγκτον για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Αυτό που μπορείτε να περιμένετε είναι ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση που θα έχει απευθείας επίδραση στην ιρανική κυβέρνηση μέχρι να πάρει μία καλύτερη απόφαση στο πώς θα αλληλεπιδρά με τη διεθνή κοινότητα», επισήμανε ο Μπαράκ Ομπαμα.

Το σχέδιο ήταν σε γνώση της ιρανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, «μέλη στην κυβέρνηση το γνώριζαν», πρόσθεσε και επισήμανε, όπως είχε κάνει την Τετάρτη και η υπουργός Εξωτερικών, ότι «το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει, ακόμα και αν τα υψηλότερα κλιμάκια δεν είχαν λεπτομερή επιχειρησιακή γνώση».

Οι αμερικανικές Αρχές την Τρίτη ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν σχέδιο Ιρανών για την δολοφονία του πρεσβευτή Αντέλ Αλ-Τζουμπέιρ. Ένας από τους δύο συνελήφθη στις ΗΠΑ και ο δεύτερος βρίσκεται στο Ιράν, όπως λέγεται. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ στο σχέδιο ενέχονταν η Αλ Κουντς, το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν μιλά για σκευωρία και αρνείται τις κατηγορίες.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασίσουν νέο γύρο κυρώσεων. Ενημέρωσαν μάλιστα τις κυβερνήσεις για την υπόθεση σε μία προσπάθεια να αναλάβουν από κοινού δράση σε διπλωματικό επίπεδο.

Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη είναι σε άμεση επαφή για το ζήτημα όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

«Δεν είμαστε τώρα έτοιμοι να προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες για το ποιος μίλησε σε ποιον και που», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρειο Κορέα, ένα από τα κύρια ζητήματα της συνομιλίας του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο μαζί με την οικονομική κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι εξακολουθεί να είναι απειλή για τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορεά.

«Η επιλογή είναι σαφής για τη Βόρειο Κορέα: Αν συνεχίσει να αγνοεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις θα αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερη πίεση και απομόνωση», υπογράμμισε καλώντας την να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου