Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

"Πάγωμα" των κλαδικών συμβάσεων έως το 2014

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο από τον υπουργό Οικονομικών. "Δεν τίθεται θέμα κατάργησης κατώτατου μισθού και Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων", ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος (Vid)

Σε αλλαγές για την εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο νέων αλλαγών μέχρι το τέλος της συζήτησης στην Ολομέλεια. Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.



Αναφερθείς στο επίμαχο άρθρο επί του οποίου εγείρονται ενστάσεις από βουλευτές που απειλούν να το καταψηφίσουν, ο υπουργός ξεκαθάρισε, πως "από την συνοπτική εκδοχή της έκθεσης της τρόικας που παρουσιάστηκε, το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας".
Πρόσθεσε επίσης, ότι η αναστολή επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων παρατείνεται μέχρι το τέλος του προγράμματος στήριξης, δηλαδή έως το 2014.


Οι αλλαγές σε ενιαίο μισθολόγιο και εφεδρεία
Τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής ανακοίνωσε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής. Πιο συγκεκριμένα:
* Για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο, το οποίο και ασκεί την διοίκηση, η μείωση των αμοιβών θα είναι στο επίπεδο του 65% των αποδοχών της 31.12.2009.
* Η αναστολή της επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων παρατείνεται μέχρι το τέλος του Προγράμματος Στήριξης το 2014. Επίσης, γίνεται σαφέστερος ο ρόλος, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, του σωματείου και η προτεραιότητά του στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων.
* Με τροπολογία που θα καταθέσει αύριο Παρασκευή, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται σταδιακά μέσω της παρακράτησης φόρου.
"Δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, είπε, αλλά ένα τεχνικό θέμα", υπογράμμισε ο υπουργός.
* Το Δημόσιο θα μπορεί να οργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του κρατικού λαχείου, η οποία είναι ψηφισμένη από το μεσοπρόθεσμο.
* Προανήγγειλε ρύθμιση σχετικά με την διάκριση μεταξύ νεοπροσλαμβανομένων και ήδη εργαζομένων σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο.
* Θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την προνοιακή στήριξη τριτέκνων και πολυτέκνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου