Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Μένουν οι μειώσεις, «παγώνουν» οι αυξήσεις των συντάξεων Στην «κατάψυξη» και οι κλαδικές συμβάσεις, ευκολότερη η σύναψη επιχειρησιακών

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/

Μένουν οι μειώσεις, «παγώνουν» οι αυξήσεις των συντάξεων


Αθήνα

«Παγώνουν» οι συντάξεις ως το 2016, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία μπαίνουν στην «κατάψυξη» και οι κλαδικές συμβάσεις. Ταυτοχρόνως, καθίστανται ευκολότερες οι διαδικασίες σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποίες υπερτερούν των κλαδικών, σε περίπτωση συρροής των δύο συμβάσεων εργασίας. Οι κλαδικές συμβάσεις αναστέλλονται όσο διαρκεί η οικονομική εποπτεία της χώρας.


Οι τροπολογίες που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος επιδείνωσαν περαιτέρω την εικόνα των εργασιακών σχέσεων αλλά και το καθεστώς των συντάξεων. Αναλυτικά σύμφωνα με τις τροπολογίες επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1. Παγώνουν οι συντάξεις ως την 1.1.2016 δύο χρόνια επιπλέον από ότι προέβλεπε (1.1.2014) ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου. Η διάταξη του ασφαλιστικού νόμου προέβλεπε αυξήσεις ίσες με βάση έναν συντελεστή που θα διαμορφώνεται κατά 50% από την αύξησης του ΑΕΠ και κατά 50% από την αύξηση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, αρχής γενομένης από την 1.1.2014. Με την τροποποίηση Βενιζέλου η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης μετατίθεται για την 1.1.2016, συνεπώς μέχρι την ημερομηνία αυτή οι συντάξεις θα παραμείνουν «παγωμένες» και ταυτοχρόνως θα υπόκεινται τις μειώσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

2. Αναστέλλεται η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε ολόκληρο των επαγγελματικό κλάδο για όσο διάστημα θα διαρκέσει η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και όχι μέχρι τις 31.12.2013 (δηλαδή για 2 έτη) όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου. Με την τροποποίηση αυτή ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις για ολόκληρο του διάστημα που η χώρα θα βρίσκεται υπό την οικονομική εποπτεία της τρόικας.

3. Καθίστανται ευκολότερες οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Δίδεται η δυνατότητα σύστασης «ενώσεων προσώπων» - που θα έχουν δικαίωμα να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις - με τη συμμετοχή των 3/5 των εργαζόμενων στην επιχείρηση. Δυνατότητα σύστασης ενώσεων προσώπων θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, στις οποίες δεν υπάρχει πρωτοβάθμιο σωματείο, χωρίς να υφίστανται περιορισμοί αναλόγως με τον αριθμό των εργαζόμενων στη συγκεκριμένη επιχείρηση (μέχρι τώρα δυνατότητα είχαν οι μικρές επιχειρήσεις). Οι ενώσεις προσώπων θα έχουν απεριόριστη διάρκεια και θα διαλύονται μόνο αν πάψει να συντρέχει η προϋπόθεση συμμετοχής σε αυτές των 3/5 των εργαζομένων της επιχείρησης.

4. Διατηρείται - μέχρι νεωτέρας - το «πάτωμα» της Εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μπορεί να υπολείπονται των κατώτατων αμοιβών (μισθός 751,39 ευρώ).
Επίσης προβλέπονται τα παρακάτω:

• Όσοι συνταξιούχοι εξέλθουν από υπηρεσία του Δημοσίου μέχρι την 31.10.2011, θα λαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα. Από την 1.11.2011 και μετά οι συντάξεις θα υπολογίζονται με τα νέα μειωμένα οικογενειακά επιδόματα που προβλέπει το νομοσχέδιο.

• Παρατείνεται η μεταβατική περίοδος για τον υπολογισμό των συντάξεων με το παλαιό καθεστώς. Ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση το νέο μισθολόγιο ξεκινά το 2016 αντί για την 1.1.2014.

• Εξαιρούνται από την παρακράτηση της εισφοράς (20% για συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και 40% άνω των 1.000 ευρώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάτω των 55 ετών) οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

• Η εισφορά (20% για συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και 40% άνω των 1.000 ευρώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάτω των 55 ετών) επιβάλλεται και στους συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους για το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης, που χορηγείται σε υποκατάσταση της κύριας, από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ.

Αλλαγές στην εφεδρεία

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εφεδρεία θα χάνουν μέρος ή και ολόκληρο το ποσό που θα λαμβάνουν (αντιστοιχεί στο 60% του βασικού μισθού που έπαιρναν) αν βρουν άλλη δουλειά που θα τους αποφέρει υψηλότερες αποδοχές από τον βασικό μισθό που έπαιρναν στο Δημόσιο πριν βγουν σε διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εφεδρεία θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού (χωρίς επιδόματα) που λάμβαναν πριν εισέλθουν σε αυτό το καθεστώς.

Με την τροποποίηση της σχετικής διάταξης από τον κ. Βενιζέλο, ορίζεται ότι, αν ο υπάλληλος συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση ή ασκήσει ελευθέριο επάγγελμα ή επιτήδευμα κατά τη διάρκεια της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή της εφεδρείας, το ποσοστό βασικού μισθού που λαμβάνει θα περικόπτεται κατά το μέρος που οι πάσης φύσεως αποδοχές από την εργασιακή σχέση που συνάφθηκε ή το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα ή επιτήδευμα που ασκήθηκε, υπερβαίνουν τις αποδοχές που λάμβανε κατά την είσοδό του σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή την εφεδρεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου