Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Fitch: Σκηνικό Lehman στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι ανεπαρκής, υποστήριξε ο διευθυντής του οίκου αξιολόγησης.
"Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι ανεπαρκής". Αυτό δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch, Τόνι Στρίνγκερ, προσθέτοντας ότι “η Ευρώπη πρέπει να εισαγάγει ένα σύστημα για να ελέγξει τα χρέη των υπερχρεωμένων κρατών”.



Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται να υποστεί ένα μεγαλύτερο “κούρεμα” από το 21%, που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου. “Ένα μεγαλύτερο “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν οι ιδιώτες, από αυτό που έχει συμφωνηθεί”, είπε ο κ. Στρίνγκερ, “θα προμήθευε την Ελλάδα με μία πιο βιώσιμη πλατφόρμα”.
Παράλληλα, ο κύριος Στρίνγκερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. “Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μία καλή επιλογή, αλλά είναι τόσο σημαντική όσο και η δημιουργία ενός μηχανισμού για να λύσει τα προβλήματα των δημόσιων χρεών”, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι “έχουμε αρχίσει να βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο ξανά. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η σημερινή κατάσταση συγκρίνεται με ό,τι συνέβη μετά την κατάρρευση της Lehman”.
Αξίοζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, λίγο νωρίτερα, ο οίκος είχε προαναγγείλει πιθανή αναβάθμιση της ιρλανδικής οικονομίας.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου