Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ο φτωχός φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Παρουσιάστηκε στο Βερολίνο το κοινωνικό βαρόμετρο. Βασικό πόρισμα; Παγιώνεται η καθοδική πορεία των φτωχών στρωμάτων. 65% των φτωχών δεν έχει πιθανότητες να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο.

 

Την Τρίτη παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για την κοινωνική κατάσταση της Γερμανίας από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, του Κέντρου για την Πολιτική Παιδεία και Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου.
Στην ανάλυσή τους και οι τρεις φορείς διαπιστώνουν ότι συρρικνώνονται σταθερά οι πιθανότητες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των φτωχών στρωμάτων, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι πιθανότητες των πλούσιων να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.
Φτωχός θεωρείται στη Γερμανία όποιος ζει αποκλειστικά από τις κρατικές παροχές με λιγότερα από 929 ευρώ το μήνα.
Παγίωση των κοινωνικών συσχετισμών
Διαπιστωθείσα τάση είναι σταθερή από τη δεκαετία του ’80. Τότε το 57% των φτωχών στρωμάτων δεν είχε πιθανότητες βελτίωσης του βιοτικού του επιπέδου, σήμερα (2008-2010) το ποσοστό αυτό άγγιξε το 65%. Αντίστοιχα τότε το 38% των πλουσίων είχε τις δυνατότητες διατήρησης των κεκτημένων, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 51%.
Η έκθεση για την κοινωνική κατάσταση της Γερμανίας δεν αξιολογεί μόνον στατιστικά δεδομένα, αλλά και την κατάσταση της υγείας, της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής ανέλιξης και της κοινωνικής ανισότητας. Έτσι διαπιστώνει επίσης ότι στη γερμανική κοινωνία αποτυπώνεται πλήρως το κλισέ: όποιος είναι εύπορος οικονομικά, έχει καλή εκπαίδευση, είναι πιο υγιής και ζει γενικά περισσότερο από κάποιον που είναι φτωχός.
Έτσι η διαπίστωση της έκθεσης ότι το 2009/10 το 25% των Γερμανών και το 50% των ξένων δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση συνιστά ωρολογιακή βόμβα για τα κοινωνικά δεδομένα. Αυτό εξάλλου και το πόρισμα των ερευνητικών ινστιτούτων.

DPA / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου