Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "βουτιά" για τις τράπεζες

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Απώλειες κατέγραψαν στο σύνολό τους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω του κλίματος αβεβαιότητας για τις πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Από τον κλάδο των τραπεζών ξεχωρίζει παράλληλα η είδηση για την υποβάθμιση των Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland Group σε A από - AA από την Fitch Ratings Service.Η Fitch παράλληλα τοποθέτησε σε καθεστώς rating watch με αρνητικές συνέπειες την Barclay΄s. Η μετοχή της Lloyds υποχώρησε 5,5%, της RBS σημείωσε πτώση 6,4% ενώ της Barclay΄s 7,4%.

Την ίδια στιγμή η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi ζήτησε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης μετά την καταψήφιση στο κοινοβούλιο του απολογισμού του προϋπολογισμού την περασμένη Τρίτη. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο ο Berlusconi σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση του καταρρεύσει θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ απέρριψε τις εκκλήσεις για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.


Η ιταλική κυβέρνηση άντλησε σήμερα συνολικά 6.2 δισ. ευρώ από τις αγορές, με το κόστους του δανεισμού να παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Η διάθεση -μέσω ομολόγων λήξης 2016, 2018, 2021 και 2025- συγκέντρωσε προσφορές συνολικού ύψους 9,116 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,47 που θεωρείται λογικό επίπεδο σε σχέση με τα τελευταία πρότυπα.

Όσον αφορά τις κινήσεις των μετοχών στην Ιταλία, η UniCredit υποχώρησε 12,1% και η Intesa Sanpaolo 8,2%. Στη Γαλλία η BNP Paribas και η Credit Agricole έχασαν από 5,7% ενώ η Societe Generale υποχώρησε 6,7%. Στη Γερμανία η Commerzbank έχασε 4,8% και η Deutsche Bank 5,6%.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,1%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,67%.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε 1,33% όπως και ο γαλλικός CAC 40, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,71%. Βουτιά 3,71% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, ο ελβετικός SMI υποχώρησε σε ποσοστό 1,18%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,92%.

Αρνητικά πρόσημα και για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX να υποχωρεί 0,55% και τον RTS να χάνει 0,08%. Ο τουρκικός ISE σημείωσε πτώση 1,48%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η Carrefour SA υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο της χρήσης. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περιμένει τα λειτουργικά έσοδα να υποχωρήσουν μεταξύ 15%-20% φέτος. Η προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για πτώση κατά 15%. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 5,9%.

Στο ταμπλό, κέρδη 5,3% σημείωσε η Alcatel-Lucent έπειτα από δημοσίευμα των Financial Times ότι η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχει συμφωνήσει να πουλήσει τις δραστηριότητες τηλεφωνικού κέντρου (call-center) στην Permira έναντι ποσού έως 1,5 δισ. δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου