Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οι ιστολόγοι συζητούν τον κίνδυνο νέων συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν μια ειρηνική προσέγγιση στις δοσοληψίες της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.
Της Μπογιάνα Μιλοβάνοβιτς για τους Southeast European Times στο Βελιγράδι -- 
photoΣέρβοι του Κοσσυφοπεδίου σε οδόφραγμα σημείου διέλευσης στο Γιαρίνιε. [Reuters]











Το Κοσσυφοπέδιο, για μια ακόμη φορά, αποτελεί το κύριο θέμα δημόσιου διαλόγου μετά τις τελευταίες συγκρούσεις κατά την τρέχουσα εβδομάδα στο οδόφραγμα του σημείου διέλευσης στο Γιαρίνιε -- κατά τις οποίες τραυματίστηκαν επτά Σέρβοι και τέσσερις στρατιώτες της KFOR.



Οι εντάσεις προκάλεσαν αριθμό αντιδράσεων και σχολίων καθώς οι ιστολόγοι συζητούν το πώς μπορεί η Σερβία να προστατέψει τα συμφέροντά της στο Κοσσυφοπέδιο και να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.
Οι περισσότεροι λένε ότι είναι κατά της βίας, κάποιοι όμως προσθέτουν ότι οι εντάσεις οξύνονται λόγω της διεύρυνσης των "ζωνών ασφαλείας" και της διενέργειας ελέγχου ταυτοτήτων στο τρένο Κράλιεβο-Ζβετσάν από την KFOR.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (ΔΚΣ), του πρώην πρωθυπουργού Βόζισλαβ Κοστούνιτσα, επεσκίασε την κυβέρνηση -- ή μάλλον έτσι νόμισε -- με την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία αποσκοπούσε να επωφεληθεί της λαϊκής δυσαρέσκειας υποστηρίζοντας αλλαγή πορείας από τη σημερινή πολιτική.
"Οι δυτικές δυνάμεις πρώτα βομβάρδισαν τη Σερβία και κατόπιν ανακήρυξαν παράνομα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Τώρα το ΝΑΤΟ πυροβολεί και κάνει χρήση ωμής βίας κατά του σερβικού λαού. Δεν είναι αλήθεια ότι το ΝΑΤΟ και η EULEX τηρούν ουδέτερη στάση αφού χρησιμοποιούν κάθε μέσο και ωμή βία για να εδραιώσουν ένα ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου", αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΚΣ.
"Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου προασπίζονται την ελευθερία τους και το δικαίωμά τους να ανήκουν στο κράτος της Σερβίας και το δικαίωμα αυτό δεν μπορούν ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η EULEX να τους το στερήσουν με τη βία. Η εχθρότητα που επιδεικνύουν το ΝΑΤΟ και η EULEX απαιτεί αποφασιστικότερα βήματα εκ μέρους της Σερβίας ώστε να ζητηθεί η άμεση αποχώρηση της EULEX από το Κοσσυφοπέδιο και να εγκατασταθεί εκ νέου η αποστολή των ΗΕ οι εντολές της οποίας διέπονται από το Ψήφισμα 1244 των ΗΕ", αναφέρει η ανακοίνωση.
Ωστόσο, ο Αλεκσάντερ Ράντιτς, αναλυτής θεμάτων ασφαλείας, δήλωσε στους SETimes ότι η σερβική κυβέρνηση δεν έχει πλέον χώρο ελιγμών και το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να παλέψει για μια ενοϊκότερη λύση μέσω πολιτικών και διπλωματικών διαύλων.
"Κάποιες ακραίες παρατάξεις μπορεί να εύχονται διαφορετικά, όμως μετά από όσα έγιναν κατά το παρελθόν δεν μπορούμε ούτε και να ασκήσουμε απειλές πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσουμε βία", είπε ο Ράντιτς. "Η κλιμάκωση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί απόρροια αμέλειας και κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα, ο καθένας το χρησιμοποίησε για δικούς του πολιτικούς σκοπούς".
Ο Ράντιτς τόνισε την πραγματικότητα ότι οι Σέρβοι και οι Αλβανοί θα πρέπει να συνυπάρξουν στην περιοχή και αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που θα πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.
Ο ΑλεκσάντερII σχολιάζει ότι η ανακοίνωση του ΔΚΣ δείχνει "απίστευτη υποκρισία σε περιστάσεις κατά τις οποίες οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται στο έλεος της κυβέρνησης με τη σιωπηρά έγκριση των Σέρβων πολιτικών, περιλαμβανομένης εδώ και της αντιπολίτευσης".
"Πραγματικά δεν γνωρίζω ποια θα είναι η λύση στην κατάσταση αυτή, γνωρίζω όμως ότι δεν είναι το να χτυπάς τα ίδια σου τα στήθη όταν κοιμούνται οι Σέρβοι στη μητέρα πατρίδα", είπε.
Ο αναλυτής Ντράγκο Κοβάτσεβιτς υποστηρίζει ότι οι απλοί Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα πληρώσουν το μέγιστο τίμημα ενώ οι πολιτικοί που έχουν την υποχρέωση να προστατέψουν τα σερβικά συμφέροντα στο Κοσσυφοπέδιο παραμένουν αλώβητοι.
"Στοιχιματίζω ότι κανένας από τους ηγέτες και τους ντόπιους μεγαλοπαράγοντες που σκαρφίστηκαν όλο αυτό το πράγμα δεν έπαθε ζημιά, ούτε ανέπνευσε δακρυγόνο ούτε και ταράχθηκε από τις δονήσεις των βομβών. Τα οδοφράγματα φαίνεται πως αποτελούν πατριωτική υποχρέωση μόνο για τους απλοϊκούς ανθρώπους. Ούτε λέξη δεν ακούγεται από αξιωματούχους της Σερβίας, με εξαίρεση τον [διαπραγματευτή] Μπόρκο Στεφάνοβιτς και τον Όλιβερ Μπογκτάνοβιτς, τον υπουργό αρμόδιο για το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίο τώρα καλούν να υπάρξει γαλήνη και συγκράτηση", αναφέρει ο Κοβάσεβιτς.
Και διερωτάται, πέρα από τη λογική, τι χρειάζεται για να τεθεί ένα τέλος στην αγωνία; "Θα ήταν τουλάχιστον τρέλλα να κηρύξεις τον πόλεμο κατά της KFOR".
Ωστόσο ο Ανώνυμος υποστηρίζει ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να μελετήσουν και να διδαχθούν από την ιστορία.
"Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι σερβικό. Από δικό μας σφάλμα και κακή πολιτική, η πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο είναι Αλβανοί που δεν θέλουν να ανήκουν στη Σερβία. Όμως, το βόρειο Κοσσυφοπέδιο κατοικείται από Σέρβους που θέλουν να ζούνε στη Σερβία. Θα πρέπει να διδαχθούμε από τα σφάλματά μας, να περισώσουμε ότι μπορούμε και να ορίσουμε μια και καλή τα σύνορα της Σερβίας", αναφέρει.
Υπάρχουν όμως και μερικοί άλλοι, όπως ο Μίλαν, που αντιλαμβάνονται την ισορροπία των δυνάμεων στην πράξη, δεν τάσσονται όμως υπέρ της αποφυγής της διαμάχης. "Θα πήγαινα στον πόλεμο και ας γίνει ότι είναι να γίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά και είναι αλήθεια ότι είναι ισχυρότεροι, υπάρχει όμως κάτι που οι Σέρβοι εκτιμούν τόσο πολύ που αξίζει να πεθάνεις γι' αυτό.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου