Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Δραματική η κατάσταση στην πόλη Πιο κοντά στην κατάληψη της Σύρτης οι δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Άγλαμα από το Μουσείο της Σύρτης, θύμα και αυτό του πολέμου
Άγλαμα από το Μουσείο της Σύρτης, θύμα και αυτό του πολέμου  


Τρίπολη, Λιβύη
Οι δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης κατέλαβαν την περιοχή Μπουχάντι στη Σύρτη, γενέτειρα του πρώην ισχυρού άνδρα της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.



Παράλληλα, η μεταβατική κυβέρνηση όρισε νέο υπουργικό συμβούλιο επισημαίνοντας ότι θα παραιτηθεί όταν η χώρα θα είναι πλέον ασφαλής.

Oι δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης έδωσαν σκληρή μάχη με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι για να εισέλθουν στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης.

Επιπλέον, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο Καντάφι, το Κασρ Αμπού Χάντι, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι ένας από τους γιους του Καντάφι κρύβεται στην περιοχή. Κατά το Συμβούλιο, ο Μουτασίμ Καντάφι κρύβεται σε νοσοκομείο της Σύρτης μαζί με ενόπλους που μάχονται με άντρες των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εντωμεταξύ, το Μεταβατικό Συμβούλιο μετά από αρκετές εβδομάδες όρισε νέο υπουργικό συμβούλιο, βάζοντας τέλος σε αβεβαιότητα αρκετών εβδομάδων. Την ανακοίνωση έκαναν στη Βεγγάζη ο επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντούλ-Τζαλίλ με τον de facto πρωθυπουργό Μαχμούντ Τζίμπριλ.

Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα: ο Τζίμπριλ αναλαμβάνει και το υπουργείο Εξωτερικών, βασικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Πετρελαίου παραμένουν στη θέση τους.

Όπως εξήγησαν οι ηγέτες η κατάληψη της Σύρτης θα είναι το καθοριστικό σημείο μετά το οποίο θα μπορούν να μιλούν για μία ασφαλή χώρα. προσθέτουν δε ότι μέσα σε ένα μήνα από την κατάληψη θα ορίσουν νέα κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τους ίδιους.

Ανθρωπιστική κρίση στη Σύρτη

Στην πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου Σύρτη η κατάσταση για τους εναπομείναντες κατοίκους παραμένει πολύ κακή, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μιλούν ανοιχτά για κρίση.

Ο επικεφαλής των καθολικών της Λιβύης, Τζιοβάνι Ινοσέντσο Μαρτινέλι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στη Σύρτη είναι δραματική» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να υποδεχτούν στις χώρες τους χιλιάδες Λίβυους πολίτες που έχουν τραυματιστεί για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία τους.

«Στη Σύρτη η κατάσταση είναι δραματική. Είναι απαραίτητη μια κατάπαυση του πυρός. Οι ξένες χώρες, ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να υποδεχθούν στα νοσοκομεία τους τραυματίες» δήλωσε ο αποστολικός επίσκοπος του Βατικανού στη Λιβύη.

Οι λιβυκές υπηρεσίες υγείας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά δεν επαρκούν για τη νοσηλεία των τραυματιών που απομακρύνονται από τη Σύρτη, σημείωσε, καλώντας τον κόσμο να προσευχηθεί για τον λιβυκό λαό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου