Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν φρένο στους οίκους αξιολόγησης Λόγω υποβάθμισης της χώρας από την S&P επιχειρείται να μπεί όριο στο «παιχνίδι» των αγορών

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν φρένο στους οίκους αξιολόγησης


«Ενδείξεις αστοχίας» διαπιστώνει στις εκτιμήσεις 10 εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Η SEC εκφράζει την ανησυχία της διότι οι οίκοι (συμπεριλαμβανομένων της Standard & Poor's και της Moody's, όπως σημειώνει το BBC) δεν κατάφεραν να διαχειριστούν εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα τις συγκρούσεις συμφερόντων στις οποίες έχουν οι ίδιες εμπλακεί.

Το BBC εξηγεί ότι οι οίκοι έχουν δεχθεί κριτική για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2007. Διότι μια από τις αιτίες της κρίσης ήταν το ότι τα χρέη της αμερικανικής αγοράς ακινήτων μετατράπηκαν σε επενδυτικά προϊόντα που πουλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα προϊόντα αυτά είχαν αξιολογηθεί από τους οίκους με το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας.

Οι συγκρούσεις συμφερόντων αφορούν, όμως, το γεγονός ότι οι οίκοι πληρώνονται από τις τράπεζες που προώθησαν τα προϊόντα αυτά στις διεθνείς αγορές.

Η SEC δεν συνέδεσε τις «αστοχίες», που αναφέρει, με συγκεκριμένους οίκους. Ωστόσο επισημαίνει ότι «δύο από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους δεν εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές για να διαχειριστούν τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από την αξιολόγηση χρηματοοικονομικών προϊόντων που εκδίδουν τράπεζες στις οποίες οι οίκοι είναι μείζονες μέτοχοι». Οπως σημειώνει το BBC, «οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι η S&P, η Moody's και η Fitch». Είναι προφανές ότι η SEC «φωτογραφίζει» την S&P και τη Moody's, καθώς ο τρίτος «μεγάλος οίκος αξιολογήσεων», η Fitch, είναι εταιρεία γαλλικών συμφερόντων.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην έκθεσή της προσθέτει επίσης ότι ένας εκ των τριών μεγάλων οίκων (τον οποίο επίσης αποφεύγει να κατονομάσει) «δεν ακολουθεί τη σωστή μεθοδολογία αξιολόγησης». Ο εν λόγω οίκος, κατά την SEC, «επέδειξε μεγάλη βραδύτητα σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη, τον εντοπισμό και την επανόρθωση μεθοδολογικών λαθών», ενώ ίσως «άφησε τα επιχειρηματικά συμφέροντα να επηρεάσουν τα δικά του λάθη».

Μιλώντας ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Επιθεωρήσεων και Ερευνών της SEC Νορμ Τσαμπ δήλωσε: «Περιμένουμε από τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης να απαντήσουν σύντομα στις ανησυχίες που εκφράσαμε με τρόπο αποτελεσματικό». Ο Τσαμπ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο που θα επιτύχουν προς την κατεύθυνση αυτή οι οίκοι.

Εκτός από την «τρόικα» των μεγάλων οίκων (S&P, Moody's και Fitch), η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει τη λειτουργία και τις πρακτικές των οίκων AM Best, DBRS, Egan-Jones, Japan Credit, Kroll Bond, Morningstar και Rating and Investment Information.

Είναι προφανές ότι η SEC έχει στο στόχαστρό της την Standard & Poor's, η οποία τον περασμένο Αύγουστο... υπερέβη τα εσκαμμένα «τολμώντας» να υποβαθμίσει την αμερικανική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το BBC ολοκληρώνει την αναφορά του στα πορίσματα της έρευνας της SEC υπενθυμίζοντας ότι την αναθεώρηση από την S&P της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα χαμηλότερα, από το ΑΑΑ στο ΑΑ+.

 «Ο οίκος δικαιολόγησε την κίνησή του αυτή υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πράττει αρκετά για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας», αναφέρει το BBC.

Αναλυτές έχουν ερμηνεύσει την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P ως ένδειξη της πλήρους αυτονόμησης του συστήματος αξιολογήσεων και των αγορών εν γένει από την πολιτική εξουσία. Οι επισημάνσεις της αμερικανικής εποπτικής αρχής μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της Ουάσιγκτον να θέσει κάποια όρια στο «παιχνίδι».

Αλλωστε, η ιστορικά πρωτοφανής υποβάθμιση των ΗΠΑ έμεινε χωρίς «συνέχεια», αφού οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι (Moody's και Fitch) δεν επέδειξαν τη συνήθη «αλληλεγγύη» και δεν προχώρησαν σε ανάλογες υποβαθμίσεις των ΗΠΑ. Διότι μόλις ένας εκ των τριών οίκων υποβαθμίσει το χρέος μιας χώρας, είθισται οι άλλοι δύο να σπεύδουν να το υποβαθμίσουν κι αυτοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου