Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Πορείες για την στήριξη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου

Από το ιστολόγιο http://news.pathfinder.gr/


Συρία  —  Πορείες οργανώθηκαν στη Συρία για την υποστήριξη του «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» στο οποίο μετέχουν για πρώτη φορά όλα τα ρεύματα της συριακής αντιπολίτευσης και ο σχηματισμός του οποίου ανακοινώθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν ακτιβιστές.
«Διαδηλώσεις υποστήριξης» πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη συνοικία Καντάμ της Δαμασκού παρότι είχαν αναπτυχθεί μαζικά οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, καθώς και στις πόλεις Χάμα, Χομς, Ιντλέμπ, Ντεράα, Ντέιρ Εζόρ και στην επαρχία της Δαμασκού, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Βίντεο που αναρτήθηκαν στη σελίδα στο facebook της «Συριακής Επανάστασης 2011», που είναι ο μοχλός του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ, έδειξαν διαδηλωτές στη Ζαμπαντάνι, 50 χλ., βόρεια της Δαμασκού που δήλωναν την υποστήριξή τους στο «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, τον μόνο και νόμιμο εκπρόσωπό μας».
«Στηρίζουμε το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, τον μόνο και νόμιμο εκπρόσωπο της Συριακής Επανάστασης», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην Ινχέλ της νότιας επαρχίας Ντεράα.
«Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είναι το πλαίσιο που ενώνει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και της ειρηνικής επανάστασης», είχε δηλώσει ο αντικαθεστωτικός Μπουρχάν Γαλιούν την Κυριακή διαβάζοντας το ιδρυτικό μανιφέστο του Συμβουλίου.
Το Εθνικό Συμβούλιο «εργάζεται για να κινητοποιήσει όλες τις κατηγορίες του συριακού λαού και να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη στην πορεία της επανάστασης για την ανατροπή του καθεστώτος και των συμβόλων του, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής του καθεστώτος αυτού», πρόσθεσε αυτός ο διανοούμενος, καθηγητής στο Κέντρο Σύγχρονων Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Σορβόνης.
Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο συγκροτεί όλες τις πολιτικές τάσεις, κυρίως τις τοπικές επιτροπές συντονισμού που οργανώνουν τις κατά τόπους διαδηλώσεις, τους Φιλελεύθερους, τους επί πολλά χρόνια εκτός νόμου Αδελφούς Μουσουλμάνους στη Συρία και τα κόμματα των Κούρδων και των Ασσυρίων.
Εν τω μεταξύ, ο γιος του Μεγάλου Μουφτή της Συρίας σεΐχη Αχμεντ Μπαντρεντίν Χασούν, του ανώτατου σουνίτη μουσουλμάνου ιερωμένου της χώρας, δολοφονήθηκε κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιμπλα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
«Ο Σάρια Χασούν πυροβολήθηκε θανάσιμα χθες έξω από το πανεπιστήμιο, ενώ συνομιλούσε με καθηγητή, ο οποίος έχασε επίσης τη ζωή του στην ίδια ενέδρα», πρόσθεσε το SANA.
Ο Χασούν τραυματίσθηκε σοβαρά και υπέκυψε ώρες αργότερα.
Ο Μεγάλος Μουφτής είναι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης σε μια σουνιτική-μουσουλμανική χώρα. Ο Σεΐχης Αχμεντ Χασούν, πατέρας του Σάρια, είναι γνωστός υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και σε αρκετές περιπτώσεις έχει επικρίνει τις ειρηνικές, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου