Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση Πανέτα- Αμπάς για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/

Ως απόδειξη ότι δεν υπάρχει «ρήξη» με την Ουάσιγκτον.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ χαιρέτισε σήμερα, Δευτέρα, τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λίον Πανέτα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ως απόδειξη ότι δεν υπάρχει «ρήξη» με την Ουάσιγκτον.
Ο Αμπάς δήλωσε ξανά στον Πανέτα ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, αν αυτό δεχθεί το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τα σύνορα του Ιουνίου του 1967 ως βάση των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερεκάτ μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Ο Πανέτα δήλωσε στον Αμπάς ότι «ο πιο σύντομος δρόμος προς μία λύση δύο κρατών είναι η επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ στη βάση της ανακοίνωσης του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), διευκρίνισε ο Ερεκάτ.



Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος από την πλευρά του επεσήμανε ότι «εκτιμά την αμερικανική θέση υπέρ μίας λύσης δύο κρατών και επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων αν το Ισραήλ δεχθεί να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις του απέναντι στον οδικό χάρτη, την αραβική πρωτοβουλία ειρήνευσης και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην τελευταία ανακοίνωση του Κουαρτέτου, κυρίως το πάγωμα του εποικισμού και την αναφορά στα σύνορα του 1967 ως βάση των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα πάντα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή.
«Αυτή η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό μήνυμα καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει ρήξη μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής Αρχής, με δεδομένη την αντίθεση των Αμερικανών στο αίτημά μας για πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ακόμη περισσότερο αφού ο Πανέτα είναι ο πρώτος υπουργός Άμυνας που μας επισκέπτεται», υπογράμμισε ο Ερεκάτ.
Εξάλλου λίγο νωρίτερα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ, ο Πανέτα είχε εκφράσει την αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στην απόφαση των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου να παγώσουν την οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους.
«Η (αμερικανική) κυβέρνηση είναι αντίθετη στο πάγωμα αυτών των πόρων για τους Παλαιστίνιους. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», εξήγησε ο Πανέτα.
Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου πάγωσαν την οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα που υπέβαλαν στον ΟΗΕ, σύμφωνα με μία πηγή από το Κογκρέσο.
Η βοήθεια θα παραμείνει παγωμένη «μέχρις ότου επιλυθεί αυτό το ζήτημα», διευκρίνισε η ίδια πηγή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου