Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Υπέρ της μόχλευσης των πόρων του EFSF ο Κριστιάν Νουαγιέ

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/


Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, τάχθηκε υπέρ της μόχλευσης των πόρων ύψους 440 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να αυξηθεί η δυνατότητα παρέμβασής του, αλλά χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την αύξηση των ίδιων των πόρων του Ταμείου.

"Είναι θέμα άποψης, αν οι πόροι είναι αρκετοί", είπε ο Γάλλος τραπεζίτης, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΚΤ σε ομιλία του, προσθέτοντας: "Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται μία αύξηση στο ίδιο το ΕΤΧΣ, αλλά προσωπικά είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μόχλευση των υφιστάμενων πόρων, ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη παρεμβατική ικανότητα".

Ο γνωστός οικονομολόγος κ. Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ότι οι πόροι του ΕΤΧΣ πρέπει να αυξηθούν πολύ σύντομα σε 2 τρισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με επιτυχία η κρίση στην Ευρωζώνη. "Είμαι πολύ ανήσυχος ότι τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο", είπε ο κ. Ρουμπινί, προσθέτοντας: "Χρειάζεστε ένα τεράστιο μπαζούκα τουλάχιστον 2 τρισ. ευρώ, αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε τρεις μήνες, πρέπει να το κάνετε στις προσεχείς λίγες εβδομάδες".

Ο κ. Νουαγιέ δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες καθυστέρησαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από χρηματοδότηση σε δολάρια, αλλά σημείωσε ότι η έκθεσή τους στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης είναι μικρή σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου