Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη πτώση και ανησυχία στη Wall

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow10.655,30-258,08 -2,36%  
  Nasdaq2.335,83-79,57 -3,29%  
Η Wall Street σήμερα

Σκηνικό αυξημένων ρευστοποιήσεων επικράτησε σήμερα στη Wall Street με τους τραπεζικούς τίτλους να γνωρίζουν ισχυρές πιέσεις σε κλίμα έντονης ανησυχίας για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Οι μετοχές των Citigroup και Bank of America σημείωσαν βουτιά άνω του 9%, ενώ ο τίτλος της JPMorgan Chase & Co έχασε σχεδόν 5% και η Morgan Stanley υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 7%.

Οι ανακοινώσεις από την Αθήνα για τις αποκλίσεις στο έλλειμμα κυριάρχησαν στα διεθνή μέσα αναζωπυρώνοντας τις εικασίες και τα σενάρια για το ελληνικό χρέος.

Οι θετικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για τον κλάδο της μεταποίησης και τις κατασκευαστικές δαπάνες δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις ανησυχίες βελτιώνοντας μόνο πρόσκαιρα την εικόνα στην αγορά.

Οι δείκτες της Wall διεύρυναν στο κλείσιμο των συναλλαγών για να τερματίσουν στα χαμηλά της ημέρας με τον βιομηχανικό Dow Jones και τον τεχνολογικό Nasdaq να διολισθαίνουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2010.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 258,08 μονάδες (-2,36%) κλείνοντας στις 10.655,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 79,57 μονάδων (-3,29%) και έκλεισε στις 2.335,80 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 32,19 μονάδων (-2,85%) κλείνοντας στις 1.099,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημειώνεται ότι μόλις μία κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος η Wal-Mart Stores κλείνοντας στα 51,96 δολ. με άνοδο 0,06 δολ. ή σε ποσοστό 0,12%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-9,64%), η Alcoa (-7%) και η JP Morgan Chase (-4,88%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,18 δολ. ή σε ποσοστό 23,07% και έκλεισε στα 0,60 δολ.

Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank υποβάθμισε σήμερα τη σύσταση της για την Alcoa σε "hold" από "buy", ενώ μείωσε και την τιμή στόχο στα 14 δολ. από 20 δολ. προηγουμένως.

Στα μάκρο της ημέρας, συνέχισε να επεκτείνεται το Σεπτέμβριο ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ, ενώ ενισχύθηκε η απασχόληση,  όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 51,6 μονάδες από 50,6 μονάδες τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 50,4 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες σηματοδοτούν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες συρρίκνωση.

Την ίδια στιγμή, απροσδόκητη αύξηση εμφάνισαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, η κατασκευαστική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% στα 799,15 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Σημειώνεται πως η άνοδος αποτέλεσε έκπληξη για τους οικονομολόγους, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση κατά 0,4%.

Στο ταμπλό, άλμα 2,5% σημείωσε η μετοχή της Yahoo καθώς ο CEO της κινεζικής Alibaba Group Holding σε εκδήλωση στις ΗΠΑ ανέφερε πως η εταιρεία του ενδιαφέρεται για την εξαγορά της εταιρείας. Ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας πρόσθεσε πως η εταιρεία του έχει προσεγγιστεί από εταιρείες private-equity και άλλες σχετικά με το ενδεχόμενο μίας πρότασης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου