Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΑΝΕ ΠΑΣΑ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Εντόπισε και ποινικές ευθύνες ο Πολυβίου

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/

Πέραν της απόδοσης θεσμικών και προσωπικών ευθυνών, μεγάλο κεφάλαιο της έρευνάς του, είπε ο Πόλυς Πολυβίου, ασχολείται και ''με το θέμα των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών'' για το οποίο αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του πορίσματός του.



''Αλλά'', πρόσθεσε, ''αφού έχω συνομιλήσει και με τον Γενικό Εισαγγελέα (Πέτρο Κληρίδη), έχω αποφασίσει ότι δεν θα προβώ σε ονομαστική αναφορά σε πρόσωπα, μήπως και επηρεασθούν οι ποινικές έρευνες''.

''Θέλω όμως'', τόνισε ο κ. Πολυβίου, ''να πω ότι δεν έχω οποιαδήποτε αμφιβολία ότι, στην υπό κρίση περίπτωση, έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της ανθρωποκτονίας και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο διάπραξης τέτοιων ποινικών αδικημάτων από όλους τους εμπλεκομένους, μηδενός εξαιρουμένου''.

Ο κ. Πολυβίου αποδοκίμασε τις προσπάθειες επίρριψης ευθυνών στον Διοικητή Ναυτικού και στο Διοικητή της Βάσης όπου έγινε η έκρηξη, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι αξιωματικοί αυτοί για να απομακρύνουν από την επικίνδυνη ζώνη τους στρατιώτες, ενώ οι ίδιοι, μαζί με ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας και τους πυροσβέστες που τελικώς έχασαν τη ζωή των, προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή και με ''αυθόρμητο ηρωισμό'' να αποτρέψουν την έκρηξη.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Πολυβίου, αφού με χαρακτηριστικά παραδείγματα από το σύνολο του ερευνητικού του έργου παρουσίασε τα σημαντικότερα γεγονότα που προηγήθηκαν της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 και του θανάτου 13 προσώπων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε το γενικό πρόσταγμα, καθώς και την κυριαρχική εξουσία σε σχέση με το υπό εξέταση θέμα και ''ο Πρόεδρος έχει τη μέγιστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επιδείχθηκαν, έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τί συνέβη''.

Σαφώς, είπε ο κ. Πολυβίου, η διαχείριση του φορτίου ανήκε στην εκτελεστική εξουσία του κράτους, όμως ''η εκτελεστική εξουσία, της οποίας προΐσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα για το χειρισμό του θέματος, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς φύλαξης του φορτίου στην Κύπρο''.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

03/10/2011 - 17:03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου