Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Φουστανέλα από… τρόικα στο Στράτευμα

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Ρεπορτάζ: Κώστας Τζεβελέκος
Το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και όλοι οι νόμοι που επικυρώθηκαν από την ελληνική βουλή αγγίζουν άμεσα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.



Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν αγγίζει το συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, είχε προλάβει ο κ. Βενιζέλος να πλήξει το ηθικό του Στρατεύματος με τις παλλινωδίες του και την ακατανόητη τακτική του εις βάρος των αξιωματικών και ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε παραγωγικούς βαθμούς.
Ο τέως υπουργός Εθνικής Αμύνης και νυν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών παρέστησε «τον λίβα που καίει τα σπαρτά», μόνο που στην περίπτωση των Ενόπλων Δυνάμεων μιλούμε για δραματικές ελλείψεις επανδρώσεως σε «μονάδες εκστρατείας» που αγγίζουν το 45%!
Στρατόπεδα έκλεισαν και συρρικνώθηκαν σε όλη τη χώρα - με όλες τις συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες- οι αμυντικές και λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα ουσιαστικά πάγωσαν.
Οι επιταγές της τρόικας πλήττουν καίρια τις Ένοπλες Δυνάμεις και υποβαθμίζουν ανησυχητικά τη μαχητική ικανότητα του Ελληνικού Στρατού που εμφανίζεται παραμελημένος εξαιτίας της κρίσης. Στην ίδια λογική κινείται απαρέγκλιτα και ο διάδοχος του κ. Βενιζέλου στο ΥΕΘΑ, ο κ. Πάνος Μπεγλίτης.
Αυτή η υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει άμεση συνέπεια στο ρόλο της Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων.
Αλληθωρίζουν προς Άγκυρα
Οι Σέρβοι για παράδειγμα θεωρούσαν τη χώρα μας κύρια δύναμη στη περιοχή κάτι όμως που αυτή τη στιγμή δεν ισχύει με αποτέλεσμα να κοιτάζουν ευχάριστα προς την Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο που έγιναν «δόκιμα» μέλη της ισλαμικής διάσκεψης πριν από λίγους μήνες όπου η Τουρκία είχε τη προεδρία
Ο ρόλος μας στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να ακυρωθεί οπότε χάνεται η επιρροή της χώρας σε αυτές τις περιοχές.
Κακά τα ψέματα η διάθεση πόρων στην άμυνα εξαρτάται απόλυτα από την πορεία της οικονομίας της χώρας μας.
Ως πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν οι δύο χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ.
Την Ελλάδα μπορεί να την προστατεύσει σήμερα η Ε.Ε γιατί περνά αυτή την οικονομική κρίση και δεν έχει να διαθέσει χρήματα για εξοπλισμούς σε σχέση με την Τουρκία που εξοπλίζεται ακάθεκτη .
Οι Ευρωπαίοι θα το πράξουν ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου