Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Νέα από Σερβία.......

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛΙΣΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Εκτύπωση
03/10/2011
 Η εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών της Σερβίας, για πρώτη φορά στην ιστορία, κέρδισε το πρωτάθλημα της Ευρώπης, αφού νίκησε χθες το βράδυ στον τελικό, μπροστά σε 8000 θεατές στην αίθουσα «Πιόνιρ» του Βελιγραδίου, την ομάδα της Γερμανίας με 3:2. Οι βολεϊμπολίστριες της Σερβίας έτσι συμβαδίζουν με τους συναδέλφους τους από την ομάδα βόλεϊ των ανδρών, οι οποίοι τον περασμένο μήνα Αύγουστο στη Βιέννη, έγιναν πρωταθλητές της Ευρώπης. Η παίκτρια της Σερβίας Γιόβανα Μπακότσεβιτς, ανακηρύχθηκε καλύτερη παίκτρια του πρωταθλήματος, η Maja Ognjenovic ως καλύτερη σέττερ, και η Σουζάνα Ćebić ως καλύτερη λίμπερο. Ανά όλη τη Σερβία χθες το βράδυ γιόρτασαν την επιτυχία των βολεϊμπολίστριων. Επίσης, και Σέρβοι στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα γιόρτασαν στους δρόμους το θρίαμβο των βολεϊμπολίστριων, όπως έκαναν και εκείνοι στα οδοφράγματα στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κκ. Μπόρις Τάντιτς και Μίρκο Τσβέτκοβιτς συνεχάρη τις παίκτριες το χρυσό μέταλλο.



ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Εκτύπωση
03/10/2011
 Ο αναπληρωτής πρωυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dacic δήλωσε ότι η Σερβία είναι υπέρ του διαλόγου, και επίσης ότι η στρατηγική της αποτελούν η διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της καθώς και η προστασία των εθνικών συμφερόντων. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά πράγματα στην Ευρώπη, καθώς και η ίδια σ΄ εμάς. Η ειρήνη και η σταθερότητα αποτελούν το στόχο για την πολιτική της τριγύρω περιοχής», - τόνισε ο κ. Dacic, στα εγκαίνια της 11ης Οικονομικής Διάσκεψης Κορυφής της Σερβίας. Μιλώντας για τις σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και την Ευρωπαϊκή Ενωση,στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο κ. Dacic υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των τριών θεμάτων για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Σερβίας - οικονομία, ενεργητική και ολοκλήρωση. «Η Κύβερνηση της Σερβίας είναι υπέρ του εθρωπαϊκού μέλλοντος και ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας», - επανέλαβε ο κ. Dacic. Στη συνέχεια, ο ίδιος υπέδειξε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίσης δεν πρόηρθε από τα Βαλκάνια, αλλά ότι επηρεάζει τις χώρες των Βαλκανίων αναπόφευκτα. Η οικονομική Διάσκεψη Κορυφής αποτελεί την ετήσια ανασκόπηση της πολιτικής, της οικονομικής και της επαγγελματικής ανάπτυξης της Σερβίας και του ρόλου της στην τριγύρω περιοχή. Στη συνεδρίαση θα πάρουν μέρος 40 ομιλητές και περισσότερα από 200 μέλη αντιπροσωπειών.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΙΕΛΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Εκτύπωση

03/10/2011
 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Μπόζινταρ Ντιέλιτς εξέφρασε πεποίθηση ότι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δώσουν στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, όμως ότι λόγω της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι απίθανο να προσδιοριστεί και η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, ο κ. Ντιέλιτς είπε, κατά τη διάρκεια 11ης Οικονομικής Διάσκεψης Κορυφής, ότι η Σερβία έχει πράξει όλα όσα χρειαζόταν, ότι έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Χάγης, και επίσης ήταν ένας παράγοντας που συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα. Στη συνέχεια, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Σερβία έχει δείξει τη δέσμευσή της για διάλογο και ειρήνη, ακόμα και μετά τις μονομερείς κινήσεις της Πρίστινας και της διεθνούς κοινότητας στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ντιέλιτς επιβεβαίωσε ότι λόγω των εξελίξεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο υποστήριξη των πολιτών της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ δεν υπερβαίνει τα 46 τοις εκατό, το χαμηλότερο ποσοστό από τις 5 Οκτωβρίου του 2000, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια μεγάλη προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους συνεταίρους της Σερβίας. «Έαν επιθυμούν να έχουν μια φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική στη Σερβία, πρέπει να υπάρχει μια θετική ευρωπαϊκή ατζέντα», δήλωσε ο κ. Ντιέλιτς και πρόσθεσε ότι ευρω-σκεπτικισμός αποτελεί συνέπεια μονόπλευρων δράσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
 
ΤΑΝΤΙΤΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΜΠΕΣΚΑ Εκτύπωση

03/10/2011
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, επισκέφθηκε τη νέα γέφυρα, κοντά στην κωμόπολη Μπέσκα, που από σήμερα είναι ανοιχτή για τις συγκοινωνίες, στο Διάδρομο 10, ανάμεσα στις πόλεις Horgos και Novi Sad της βόρειας Σερβίας, όπου, μαζί με τον Υπουργό Υποδομής, κ. Milutin Mrkonjić είχε συνομιλίες με τους εργάτες και τους μηχανικούς που εργαζόνταν στην κατασκευή της εν λόγω γέφυρας. Στη συνέχεια, ο κ. Tadić εξέφρασε την ικανοποίησή του λόγω της υλοποίησης αυτής της οικοδομικής επιχείρησης υπεράνω τον ποταμό Δούναβη. «Πιστεύω ότι η γέφυρα θα αντέξει 125 χρόνια, όσο αποτελεί η ημερομηνία λίξης κατά την άποψη των κατασκευαστών», - δήλωσε ο κ. Tadić , και επίσης πρόσθεσε ότι σημαντικό πράγμα να χτιστεί ένα σπουδαίο έργο αποτελεί το να παραμείνει σε χρήση τουλάχιστον για τρείς γενιές. Επιπλέον, ο κ. Tadić τόνισε ότι δεν βλέπει την ουσία άσκησης με πολιτική αν δεν παραμείνουν μετά α’ αυτήν γέφυρες, δρόμοι, καθώς και άλλα σχέδια υποδομής. «Εχουμε περατώσει και την κατασκευή της γέφυρας στην Ada Ciganlija, στο Βελιγράδι, υλοποιούμε έργα σ΄όλους τους δρόμους προς τη ΠΓΔ της Μακεδονίας, προς την πόλη Krusevac, καθώς και πολλά άλλα έργα», - διαπίστωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.
 
ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΤΙΚΗ, ΣΕΡΒΙΑ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Εκτύπωση
03/10/2011
 «Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Σερβίας προς την ένταξη στην ΕΕ είναι θετική, αλλά γνώμη σχετικά με την υποψηφιότητα δεν έχει ακόμη διατυπωθεί», ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές της Ένωση στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Παράγοντες της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι η Σερβία έχει πραγματοποιήσει σημαντική, ακόμα και αξιοσημείωτη πρόοδο, κατά το περασμένο έτος, στις προσπάθειες για την επίτευξη των ευρωπαϊκών προτύπων, ιδίως καλή αξιολόγηση έχει ληφθεί για καλό βαθμό εφαρμογής πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Με την έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί στις 12 Οκτωβρίου, τα μέλη της Επιτροπής για πρώτη φορά το τρέχον έτος θα διατυπώσουν τη γνώμη τους σχετικά με το εάν η Σερβία είναι έτοιμη να απκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας και για την ενδεχόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η γνώμη δεν έχει ακόμα διατυπωθεί, και οι λόγοι για αυτό είναι πολιτικής φύσεως, και σχετίζονται με την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Επίσης, αναφέρεται ότι η ευνοϊκή άποψη για την υποψηφιότητα της Σερβίας, ή ακόμα πιθανότητα να προσδιοριστεί στην ίδια η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, φαινόταν αμφισβήτητηστη στο τέλος του περασμένου μήνα, όμως ότι μετά από τα επεισόδια στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Μπρνιάκ και Γιάρινιε, ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με αυτό.
 
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ Εκτύπωση

03/10/2011
 Και στους τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο Σέρβοι και τη σημερινή μέρα τη βρήκαν στα οδοφράγματα τα οποία έχουν στήσει στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν προς τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Jarinje και Brnjak, ανάμεσα στα βόρεια της Επαρχίας και την κεντρική Σερβία. Για κάθε οδόφραγμα που είχε καταστραφεί, Σέρβοι αποφάσισαν να στήσουν άλλα δύο, και σήμερα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν 18. Νέα οδοφράγματα τοποθετήθηκαν και στις δύο πλευρές των γραμμών των διοικητικών συνοριακών διαβάσεων. Η διάβαση Jarinje εξακολουθεί να είναι κλειστή, αν και άνδρες KFOR αφαίρεσαν αγκυλωτό σύρμα. Το δρόμο αυτό εδώ και 20 ημέρες δεν έχει περάσει ούτε ένα όχημα, ούτε πεζός, γιατί Σέρβοι χρησιμοποιούν εναλλακτικές διαδρομές.
 
ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Εκτύπωση
03/10/2011
 «Αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου συνεχίζουν την έντονη ανάκριση σχετικά με τη δολοφονία του Aleksandar Putnik και του τραυματισμού του γιού του, Dobrica», δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας στο Πρίζρεν, Veselj Gashi. Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι προς το παρόν δεν έχει πληροφορίες για πιθανό κίνητρο που προκάλεσε να διαπραχθεί η δολοφονία, και ότι ακόμα δεν συλλήφθηκε κανείς στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης. Τα ΜΜΕ της Πρίστινας ανέφεραν ότι ο Aleksandar και ο Dobrica Putnik κατάγονται από το Slavonski Brod στην Κροατία, και ότι εδώ και καιρό μένουν στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Aleksandar Putnik σκοτώθηκε, ενώ ο γιος του Ντόμπριτσα τραυματίστηκε κατά τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, ενώ έβγαιναν από ένα εστιατόριο στο χωριό Zrza, του δήμου Orahovac. Οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου απαιτούν από τους παράγοντες των διεθνών δυνάμεων να αναλάβουν την υπόθεση, επειδή οι Σέρβοι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις αστυνομικές Αρχές του Κοσόβου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ Εκτύπωση
03/10/2011
Σέρβος υπουργός υπεύθυνος για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, κάλεσε τους παράγοντες KFOR και EULEX να προστατεύσουν τους Σέρβους του  Κοσσυφοπεδίου, εκτιμώντας ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στην εν λόγω επαρχία γίνονται δολοφονίες των Σέρβων, ενώ οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας σωπαίνουν. Επιπλέον, ο κ. Μπογκντάνοβιτς δήλωσε για τη Ράδιο-Τηλεόραση Σερβίας ότι αναμένει από τους παράγοντες της EULEX να αναλάβουν την ανάκριση της δολοφονίας ενός, και τραυματισμού άλλου Σέρβου κοντά στο Orahovac πριν από δύο μέρες, διότι η εν λόγω αποστολή ευθύνεται να προστατεύσει όλες τις εθνικές κοινότητες. «Συμβαίνει αυτό που φοβόμασταν - ότι οι εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο πολύ γρήγορα αντικατοπτρίζονται νότια του ποταμού Ίμπαρ», δήλωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς, και επεσήμανε ότι δεν περνάει μέρα να μη συμβεί κάποιο επισόδειο στο Κοσσυφοπέδιο. «Καμία δολοφονία, ούτε τραυματιζμός ούτε πάλι καμία επίθεση σε βάρος των Σέρβων δεν έχουν διαλευκανθεί και τίθεται το ερώτημα γιατί υπάρχει η EULEX, ποιά είναι η εντολή της αποστολής αυτής και για ποιο λόγο ήρθαν οι παράγοντές της», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μπογκντάνοβιτς. Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη τόσες πολλές δυνάμεις KFOR και EULEX να τοποτεθούνται στα βόρεια διαμερίσματα της Επαρχίας, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους Σέρβους που έχουν επιστραφεί και εκείνους που παρέμειναν να ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου