Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Υποτίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων σημείωσε το ευρώ τον Σεπτέμβριο

Από το ιστολόγιο http://briefingnews.gr/

Υποτίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων σημείωσε το ευρώ κατά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.Ε.Μ.) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +0,95% ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομισμάτων (-0,87%) και της ανατίμησης των λοιπών νομισμάτων κατά +2,43%.

Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +0,37%, ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων υποχώρησε κατά -0,88%, ενώ ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων αυξήθηκε κατά +1,79%.

Όσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2010, αυτές ανήλθαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε -1,35% για το σύνολο των νομισμάτων, σε -2,26% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και σε -0,61% για τα λοιπά νομίσματα.

Εξάλλου, οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το α' εννεάμηνο του 2011 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, ανήλθαν σε -0,26% για το σύνολο των νομισμάτων, σε +0,66% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και σε -1,01% για τα λοιπά νομίσματα.

Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Σεπτέμβριος 2010 - Σεπτέμβριος 2011, ήταν -1,55%, -2,74% και -0,59% για το σύνολο των νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και τα λοιπά νομίσματα, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι εάν μετρήσουμε τις μεταβολές του ευρώ με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού τους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου