Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Επεδίωκε κεφαλοκλείδωμα ε/κ πλευράς μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/
Αποκαλυπτικές οι προθέσεις Ντάουνερ σε τηλεγράφημα Ούρμπαντσικ 
ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Φωτογραφία
Κεφαλοκλείδωμα της ελληνοκυπριακής πλευράς μέσω των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση της παρουσίας της Ειρηνευτική Δύναμης στην Κύπρο, επεδίωκε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε συνομιλίες του με ξένους διπλωμάτες δήλωνε ευθέως ότι επεδίωκε την άσκηση πιέσεων προς τους Ελληνοκύπριους προκαλώντας τους αίσθημα ανασφάλειας με μια ενδεχόμενη αποχώρηση στης ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, Φρανκ Ούρμπαντσικ, ημερομηνίας 19 Μαΐου 2009, που καταγράφει το περιεχόμενο συνομιλίας του με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Στο συγκεκριμένο εμπιστευτικό τηλεγράφημα φαίνεται και η ενόχληση του κ. Ντάουνερ έναντι χωρών που στηρίζουν παραδοσιακά τη Λευκωσία στο Κυπριακό αλλά και πόσο εκτός πραγματικότητας βρισκόταν σε σχέση με την τουρκική πολιτική στην Κύπρο.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2009, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε στον Αμερικανό διπλωμάτη πως «οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αισθανθούν ότι το στάτους κβο τελειώνει». Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, για το πώς θα πιεζόταν η ε/κ πλευρά, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ «εισηγήθηκε όπως μια χαμηλόβαθμη συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα μπορούσε να σπάσει την αντίληψη των Ε/κ ότι μια αποτυχία στην παρούσα φάση των συνομιλιών δεν θα επέφερε οποιεσδήποτε επιπτώσεις».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει περαιτέρω ότι «ο Ντάουνερ εξέφρασε την ανησυχία του γιατί εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν αντιληφθούν ότι αποτυχία της παρούσας φάσης των συνομιλιών θα είχε πραγματικό κόστος, δεν πρόκειται να κλίνουν προς απαιτούμενους συμβιβασμούς για να μπει μελάνη στη συμφωνία». Και πρόσθεσε ο Ντάουνερ: «Θα πρέπει να φοβηθούν ότι πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι». Κατά τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών -σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα του Ούρμπαντσικ-, η καλύτερη προσέγγιση είναι να αρχίσει να ψιθυρίζεται κάτι για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τρόπο ώστε να διαφαίνεται τάση για πιθανές αλλαγές κατά την ανανέωσή της το Δεκέμβρη.

Ακόμα ο Ντάουνερ ανέφερε πως θα πρέπει να λέγεται με φινέτσα, διαφορετικά, είπε, οι Ε/κ «θα εξαγριωθούν». Στη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ αποκάλυψε ότι σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια του ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί οποιοδήποτε εκβιασμό από την πιθανότητα μη ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Η δεύτερη αναφορά, που σαφώς στρέφεται κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς και της κυπριακής Κυβέρνησης, ήταν οι στόχοι που έθετε με τη Ρωσία. Ανέφερε ότι ήθελε να κεφαλαιοποιήσει την επαναπροσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας όχι βεβαίως προς όφελος του Κυπριακού αλλά σε βάρος της Λευκωσίας. Ανέφε ρε πως ήθελε να πείσει τη Μόσχα να υιοθετήσει μια λιγότερο φιλοελληνοκυπριακή στάση.

Σ’ ό,τι αφορά την πορεία των συνομιλιών ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ευελπιστούσε ότι εντός του καλοκαιριού θα επιτύγχανε πραγματική πρόοδο στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και της Κατανομής Εξουσιών, κάτι, που όπως ανέφερε στον Αμερικανό πρέσβη, θα ενεθάρρυνε τον Ταλάτ να είναι πιο ευέλικτος στα άλλα θέματα που θα συζητούσαν οι δύο ηγέτες. Από τη συνομιλία των δύο ανδρών φαίνεται ότι ο κ. Ντάουνερ δεν γνώριζε πολύ καλά την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.


Είπε ότι επένδυε αρκετά στο διορισμό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη θέση του υπουργείου Εξωτερικών γιατί θεωρούσε πως θα αποδυνάμωνε τους σκληρούς στο υπουργείο. Επένδυε κι αυτός στη θέση Νταβούτογλου περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της Τουρκίας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 03/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου